سقوط قیمت نفت در هفته های اخیر که با سیاست کاهش تعمدی قیمت ها رخ نمود، این روزها به محل بحث های جدی در محافل عمومی و خصوصی در عراق تبدیل شده است.

 به گزارش مبارکه نا  به نقل از ایرنا، عراق از کشورهایی است که از کاهش قیمت نفت به زیر 60 دلار ،آسیب های جدی خواهد دید.

این کشور که در جنگ تمام عیار با تروریسم بسر می برد، تنها به درآمدهای حاصل از فروش نفت متکی است و کشوری وارد کننده در سایر زمینه ها تلقی می شود.

عراقی ها از 2003 میلادی هنگام اشغال کشور به دست نیروهای آمریکایی و متحدانش، همچنان با چالش های امنیتی رو برو هستند و از 20 خرداد امسال با هجوم داعش و سقوط استان نینوا و بخش هایی از استان های شمالی از جمله صلاح الدین، دیالی و الانبار دربزرگترین منازعه تاریخی میان یک دولت با تروریسم سازمان یافته و مورد حمایت برخی قدرت های جهانی و منطقه ای درگیرند.

شاید به همین دلیل است که موضوع کاهش قیمت در عراق، بویژه در محافل خصوصی و عمومی، بصورت جدی دنبال می شود و در باره چرایی و ریشه های این رویداد مهم کنکاش صورت می گیرد.

خانم ‘نورا البجاری’ از اعضای کمیسیون اقتصادی پارلمان عراق در این خصوص به دست های پنهان و سیاست های عربی – بین المللی، اشاره می کند و اعتقاد دارد سقوط قیمت نفت، ارتباط مستقیمی با این پشت پرده های جهانی و منطقه ای دارد.

وی موضوع کاهش قیمت نفت را در دورانی که کشورش در شرایط استثنایی بسر می برد، تردید آمیز دانسته و می گوید، دولت سعودی و برخی کشورهای منطقه و جهان در این اتفاق دست دارند.

در بحث های عمومی هم به رویکرد به شدت منفی و سلبی سعودی ها در قبال دولت های عراق طی یک دهه و نیم اخیر اشاره می شود و از اسناد و مدارکی که عراقی ها از حمایت های مالی و تسلیحاتی و حتی نیروی انسانی سعودی ها به داعش در اختیار دارند، یاد می شود.

بسیاری از شهروندان عراقی در بغداد معتقدند که آمریکایی ها با همکاری متحد منطقه ای خود یعنی عربستان سعودی برای ضربه زدن به خط مقدم جبهه نبرد با تروریسم و تکفیری ها، یعنی عراق و پشتوانه اصلی کل جریان مقاومت ضد تروریستی در منطقه، یعنی ایران، توطئه کاهش تعمدی قیمت نفت را به اجرا گذاشته اند.

اکنون دولت عراق در شرایطی قرار گرفته که ضمن جنگی سخت با تروریست ها و بار مالی بزرگ آوارگان، تامین سلاح و مهمات و حقوق نیروهای نظامی، باید وارد فاز صرفه جویی اجباری هم شود که این موضوع به معیشت به شدت آسیب دیده مردم عراق هم لطمه سنگینی خواهد زد. این درحالی است که دولت عراق حتی با درآمدهای بالای نفتی ، دچار مشکل بودجه بوده است.

خانم البجاری می گوید که حالا باید سیاست صرفه جویی سخت را به اجرا بگذاریم تا با حذف هزینه های غیر ضروری یا کمتر ضروری بتوانیم جامعه را در وضعیت جنگی اداره کنیم.

جنگ های 8 ماهه اخیر نیروهای امنیتی و ارتش عراق علیه داعش میلیاردها دلار خسارت به زیربناهای عراق زده است که حتی در صورت ادامه شرایط امنیتی فعلی باید کار بازسازی آنها شروع شود؛ مانند جاده ها، پل ها ، سدها و نیروگاهها و نیز خانه های ویران شده مردم توسط داعش!

از همین رو خیلی ها را باور بر این است که سیاست کاهش تعمدی بهای نفت در حقیقت اقدامی برای نجات داعش است که در ماههای اخیر با ضربات سنگین ارتش و نیروهای مردمی عراق و نیز ارتش سوریه روبه افول گذاشته است.

به هرحال، در اینجا و آنجا شنیده می شود که رویداد اخیر در بحث قیمت نفت را آمریکایی ها با کمک سعودی ها و برخی دولت های منطقه مدیریت می کنند. حالا مهم نیست که پشت این داستان آمریکا باشد یا نباشد، مهم این است که مردم منطقه و نیروهای مقامت ضد تروریستی، کاهش تعمدی قیمت نفت را به مثابه یک اقدام تروریستی تلقی می کنند که آمریکا پشت پرده آن است.

این برداشت زمانی تقویت می شود که می بینیم آمریکایی ها درست خلاف جهت مبارزه علیه تروریست ها در عراق و سوریه حرکت می کنند؛ بطوری که یا اشتباهی بصورت مستمر سلاح و مهمات به داعش می رسانند یا به اشتباه نیروهای ارتش و مردمی عراق را بمباران می کنند و بر خلاف قانون اساسی عراق و توافقنامه امنیتی واشنگتن – بغداد تصمیم به تسلیح کنترل نشده عشایر گرفته اند.

اگرچه در ماجرای سقوط قیمت نفت ، نقش عربستان کاملا بارز و برجسته است و عراقی ها آن را در ادامه دشمنی های سعودی ها علیه کشورشان تلقی می کنند، اما مقصر اصلی را آمریکا می خوانند که از ابتدای بحران اخیر همچنان به دولت و ملت عراق پشت کرده است؛ مانند اقدام دیر هنگام علیه داعش، زمانی که بغداد در آستانه سقوط قرار داشت و یا اجتناب از تحویل تسلیحات و تجهیزات نظامی و ضد تروریستی به دولت عراق و حالا تسلیح و کمک به گروههای تروریستی در سوریه که ادامه آن به عراق می رسد و دهها پرونده دیگر! و اینچنین است که آمریکا را پیشاپیش عربستان ‘داعش نفتی’ توصیف می کنند.