پنج هفته به پایان لیگ برتر مانده و کمی بعد، بار دیگر رقابت تیمها و مدیران برای خرید بازیکن جدید آغاز میشود؛ رویدادی که هر سال با شور و حرارت فراوانی میان مدیران باشگاهها شکل میگیرد و صید شاه ماهی از دریای فوتبال ایران که این روزها هیچ طرفداری ندارد، ارقام وسوسهانگیزی را در صفحه قرارداد بازیکنان ثبت میکند؛ اما همیشه این یک اتفاق تکراری بوده که از میان چندین و چند خرید پر سروصدای باشگاهها چیزی عاید آنها نشده و ستارههای میلیاردی در فصل کمکی به باشگاهشان نکردهاند.
بازار نقل و انتقالات همیشه اقلیمی متفاوت از جریان فوتبالی ما داشته و هرچقدر آنجا حرارت و گرمی دارد، همان عوامل در طول فصل چندان بر گرمای فوتبال ما نمیافزایند. مرور اخبار بازار نقل و انتقالات نشان میدهد که چندین و چند باشگاه برای به خدمت گرفتن یک ستاره چه سر و دستها که نمیشکنند و یک بازیکن در طول فصل نقل و انتقالات با چند باشگاه وارد مذاکره میشود.
ماجرای قاسم دهنوی را که با دو باشگاه قرارداد بست و سرانجام برای رفتن به باشگاهی دیگر با عددی بزرگتر آن را فسخ کرد، در کنار صرف رقمهای بالا برای به خدمت گرفتن گوران لاوره و تلاش برای آمدن احمد جمشیدیان به استقلال، رقابت برای خرید آرش افشین که سرانجام با عدد بهتری نسبت به سایر پیشنهادها سر از سپاهان درآورد و چندین و چند مثال دیگر، نشان میدهد که مدیران باشگاهها بیتوجه به نیاز خودشان میلیاردها تومان از پول بیتالمال را صرف خرید ستارههایی کردند که مدت حضورشان در ترکیب تیمشان بیشتر از یک بازی کامل هم نبوده است.
سال گذشته، سازمان لیگ برتر اعلام کرده بود که نزدیک ۲۵ درصد بازیکنان لیگ برتر تنها دو یا سه بازی برای تیم خود انجام داده بودند که این بدان معناست که این نزدیک به یک چهارم بازیکنان لیگ برتر دقایق کمی را برای باشگاهشان بازی کردهاند که با در نظر گرفتن رقم حداقلی ۴۰۰ میلیون برای هر بازیکن در یک فصل، نزدیک به ۴۵ میلیارد تومان در جریان لیگ سال گذشته از محل درآمد باشگاهها به هدر رفته است.
علت اصلی این ماجرا هم نقش دلالان در بازار گرمی و ارتباط با افراد کلیدی باشگاهها در نقل و انتقالات است که این افراد کلیدی میتوانند الزاما مدیرعامل یا مربی نباشند. خرید بازیکن بدون مشورت با مربی و در نظر گرفتن نیازهای فنی تیم، از دیگر عواملی است که در ریختن پولهای میلیاردی باشگاهها به سطل زباله تاثیر داشته است. بارها شاهد بودیم که مدیران باشگاهها تیم فصل بعد خود را بستند و بعد مربی را به تیمشان اضافه کردند. به هر حال این موضوع هم از مؤلفههای جداناشدنی مدیریت ورزشی در ایران است.
با این مقدمه طولانی نگاهی داریم به ستارههای گرانقیمتی که امسال به کار باشگاهشان نیامدند و تنها قیمت نیمکت را بالا بردهاند.
مجتبی جباری (سپاهان اصفهان) ـ قیمت: ۱،۷۰۰،۰۰۰،۰۰۰تومان
باشگاه سپاهان اصفهان از جمله باشگاههای متمول ایرانی است که البته به خرج کردن دقیق و با وسواس شهره بوده و کمتر دیده شده که این باشگاه خریدی انجام داده باشد که به کارش نیاید، ولی امسال از آن سالها نبود و این باشگاه با خرید دو ستاره باشگاههای استقلال فولاد به هیچ وجه نتوانست از آنها بهره بگیرد و به نیم فصل نرسیده، این ستارهها را راهی باشگاههای دیگر کرد.
مجتبی جباری، هافبک خلاق همیشه ناراضی استقلال، یکی از خریدهای امسال سپاهان بود که میتوانست با رفتنش از استقلال و پیوستن به سپاهان زردپوشان را به قهرمانی رهنمون کند اما جباری هیچ گاه درخشش دوران استقلال را در سپاهان نداشت. جباری که با قراردای حدود یک میلیارد و هفتصد میلیون تومان به سپاهان پیوسته بود و در حالی که در ابتدای فصل ۴۰۰ میلیون هم به عنوان پیشقرارداد دریافت کرده بود، به عنوان یکی از گرانترین بازیکنان فصل راهی سپاهان شد، ولی پس از پنج بازی و نزدیک به ۴۴۶ دقیقه حضور در میدان، اصفهان را به مقصد قطر ترک کرد و برای هر دقیقه حضورش در زمین حداقل ۹۰۰ هزار تومان از سپاهان گرفت.
آرش افشین (سپاهان اصفهان) – قیمت: ۱،۴۰۰،۰۰۰،۰۰۰
رقابت شدید در آغاز فصل برای به خدمت گرفتن مهاجم جوان فولاد میان استقلال و سپاهان درگرفته بود و سرانجام این سپاهانیها بودند که رقم وسوسهکننده ۱.۴ میلیارد تومانی خود افین را به خدمت گرفتند؛ اما کمی نگذشت که سپاهانیها از خرید خود حسابی پشیمان شدند و پس از آنکه افشین در نیم فصل نخست، ۵۵۱ دقیقه بازی و تنها یک گل برای سپاهانیها به ثمر رساند، او را به فولاد سپردند تا خیال خود را از این خرید راحت کنند.
یعقوب کریمی (سپاهان اصفهان) – قیمت: ۱،۲۰۰،۰۰۰،۰۰۰
یعقوب کریمی هم از آن بازیکنانی بود که در فصل نقل و انتقالات با یک تیم قرارداد بست و سرانجام از تیم دیگری سر درآورد. گلزنترین هافبک باشگاه نفت که در ابتدای فصل مشتریان فراوانی داشت، به رغم قرارداد داخلی با پرسپولیس سر از سپاهانی درآورد که برای دریافت رضایتنامه او از نفت ۴۰۰ میلیون پرداخت و با یک قرارداد ۱.۲ میلیاردی او را به نیکمت گرانقیمت خود دوخت. کریمی تا کنون تنها ۷۰۳ دقیقه برای سپاهان به میدان رفته که از این زمان، دو بازی را به صورت نود دقیقهای در میدان بود و مابقی را یا به عنوان بازیکن ذخیره به میدان آمد و یا روی نیمکت نشسته بود.
غلامرضا رضایی (فولاد خوزستان) – قیمت ۹۰۰،۰۰۰،۰۰۰ پرسپولیس و ۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰ فولاد
با آمدن علی دایی به پرسپولیس، شاید خیلیها گمان میکردند که غلامرضا رضایی، مهاجم محبوب دایی جای ثابتی در ترکیب این تیم دارد؛ اما این مهاجم پرسپولیس پس از ۴۱۰ دقیقه بازی و بدون حتی یک گل زده در نیمفصل به فولادی سپرده شد که هنوز هم نتوانسته برای این تیم گلزنی کند. رضایی برای تمدید قراردادش با پرسپولیس در آغاز فصل قراردادی به ارزش ۹۰۰ میلیون تومان امضا کرد و در نیم فصل هم با یک قرارداد ۵۰۰ میلیونی راهی فولاد شد.
احمد جمشیدیان (استقلال تهران) – قیمیت ۷۵۰،۰۰۰،۰۰۰
قرار بود جمشیدیان جای خالی جباری را در میانه میدان استقلال پر کند و برای همین هم با یک قرارداد ۷۵۰ میلیونی به عنوان نخستین خرید استقلال در ابتدای فصل نام گرفت که از سایپا راهی این تیم شد؛ اما شاید کمتر هوادار استقلال، این بازیکن را با پیراهن استقلال به یاد بیاورد. جمشیدیان در مجموع در این فصل ۳۳۵ دقیقه برای استقلال به میدان رفت و بعد به دلیل مصدومیت حتی در تمرینات آبیپوشان هم حاضر نشد.
مهرداد پولادی (پرسپولیس تهران) ـ قیمت ۱،۲۰۰،۰۰۰،۰۰۰
بازیکن مصدوم فصل پیش که قرارداد سال گذشتهاش با سرخها، یک میلیارد تومان آب خورده بود، امسال هم با ۱.۲ میلیارد تومان با تیم پرطرفدار پایتخت تمدید کرد؛ اما تنها سه دقیقه برای این تیم به میدان آمد و مابقی را به دلیل مصدومیت حتی در تمرینات هم حاضر نبود.
شهاب گردان (سپاهان اصفهان) ـ ۹۰۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان
گردان از آن بازیکنهای استثنایی در این زمینه است. او سال گذشته قرارداد یک میلیاردی با پرسپولیس امضا کرد و کمتر به میدان رفت و امسال با یک قرارداد ۹۰۰ میلیونی، راهی سپاهان شد تا ذخیره رحمان احمدی شود و حتی یک دقیقه هم برای این تیم به میدان نرود.
گوران لاوره (استقلال تهران) ـ قیمت ۶۰۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان
این بازیکن که به مصاحبههای جنجالیاش علیه قلعهنویی شهرت یافته، یکی از کورترین خریدهای استقلال بود که ۳۳ دقیقه برای این تیم بازی کرد و بعد هم مجبور به بازگشت به کشورش و شکایت از استقلال شد.
مارکو سپانویچ (پرسپولیس تهران) ـ قیمت ۶۰۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان
سپانویچ هم خرید ۶۰۰ میلیونی پرسپولیس بود که نود دقیقه برای این تیم بازی کرد و بعد به نیمکت ذخیرهها چسبید و در نیم فصل در فهرست مازاد قرار گرفت؛ اما نتوانست تیمی پیدا کند و از پرسپولیس جدا شود.
حسن اشجاری (ملوان بندر انزلی) ـ قیمت ۷۰۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان
بازیکن ذوبآهن، استقلال و سپاهان با یک قرارداد ۷۰۰ میلیونی سر از ملوان درآورد، ولی پس از یک نود دقیقه دیگر حتی در تمرینات ملوان هم حاضر نشد.
منبع:تابناک
Monday, 25 November , 2024