محمود سریعالقلم مشاور رئیس جمهور در گفتوگوی مفصل خود با روزنامه دنیای اقتصاد که در دو صفحه منتشر شده است به بیان سیاستهای دولت یازدهم با اشاره به “کتاب عقلانیت و آینده توسعه یافتگی” که مقدمه آن توسط دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری نوشته شده است، پرداخته است.
در این گفتگو سریعالقلم اظهار داشته است: “شاید جامعهای هم باشد که معتقد است دوست ندارد در صحنه جهانی حضور داشته باشد، اشکال ندارد این هم نوعی تفکر است، اما نتیجهگیری علمی این تفکر آن است که با این تفکر نمیتوانیم رشد و توسعه اقتصادی داشته باشیم. مثل کسی که بگوید دوست دارم روزی پنج بسته سیگار بکشم، ایرادی ندارد، میتواند این کار را بکند، اما دیگر نباید دنبال سلامتی خودش باشد.”
استاد روابط بینالملل دانشگاه شهید بهشتی که منتقدین به نوع و جزئیات روابط خارجی را به کسی تشبیه کرده بود که بدون توجه به سلامتی خود روزی پنج بسته سیگار بکشد، در ادامه این موضوع با علمی خواندن این تشبیه تصریح کرده است: کسی که بگوید دوست دارم روزی پنج بسته سیگار بکشم، ایرادی ندارد، میتواند این کار را بکند، اما دیگر نباید دنبال سلامتی خودش باشد. چون تنها میتواند یک راه را انتخاب کند. این دو رابطه علمی با هم دارند.
سریعالقلم در ادامه با ارائه توضیحات بیشتر در خصوص رابطه علمی منقدین سیاستهای اتکا به خارج از مرزها با مصرف روزی پنج بسته سیگار تصریح کرده است: “یک بخشهایی از نظام فکری ما نمیخواهد کار علمی کند. چون نگران این است که هویتش مخدوش شود، بخش دیگری میخواهد این راه را برود. بنابراین نتیجه این است؛ تا زمانی که تکلیف تئوریک این دوگانگی حل نشود، مساله توسعه درایران همچنان بلاتکلیف باقی میماند. ”
وی نتیجه گیری کرده است: تا زمانی که تکلیف تئوریک این دوگانگی حل نشود، مساله توسعه درایران همچنان بلاتکلیف باقی میماند.
استاد روابط بینالملل دانشگاه شهید بهشتی که در سفر به اجلاس داووس به همراه رئیس جمهور که از دراز آویز زینتی استفاده کرده بود یادآور شد: “اگر کشور بخواهد به سمت توسعه برود، باید مبنا را اصول ثابت توسعه فرض کند که شامل تخصص گرایی، کار بینالمللی، صنعتی شدن، نظم عمومی، آموزش نوین، دیجیتالی کردن زندگی اجتماعی و دهها عامل دیگر است.”
وی افزود: بخشهایی از جامعه این را نمیپذیرند. میگویند ما این مسائل را نمیخواهیم؛ درحالیکه اگر مراحل توسعه کشوری مثل مالزی را بررسی کنید، همه گروههای اجتماعی اعم از چینی، مالزیایی و هندی اصول توسعه را پذیرفتهاند. اختلافات ما جزئی نیست و بنیادی است.
سریعالقلم بیان کرد: این اختلافها از زمان مشروطه وجود داشته و جدید نیست. همچنان هم ادامه دارد. مصر هم شرایط ما را دارد؛ درحالیکه در ترکیه اختلاف بین احزاب و جریانهای سیاسی در سیاستگذاریها است.
به نظر میرسد سیاستهای کشور بر مبنای کتاب «عقلانیت و آینده توسعه یافتگی ایران» پیش می رود. این کتاب با مقدمه دکتر روحانی رئیس جمهور توسط مرکز پژوهشهای علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه چاپ شده است. در این کتاب مبنای توسعه ارتباط با غرب ذکر شده است و به مفهوم استقلال و اینکه تکلیف ارزشهایی که براساس آنها انقلاب به پیروزی رسید در کجای مبانی توسعه قرار دارند پرداخته نشده است.
منبع:شبکه اطلاع رسانی دانا
Monday, 25 November , 2024