قدر ۱۱۰ در گروه سریعترین موشکهای دنیا قرار میگیرد که توانایی رویارویی با تمامی رادارها را دارد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی مبارکه نا، یکی از موثرترین سلاحها در میدانهای نبرد که توانایی ضربات سنگین و مهلک در زمین، هوا و دریا را دارند موشکها هستند و یکی از اعضای این خانواده که موشکهای بالستیک هستند.
موشک بالستیک نوعی موشکی است که بخش اعظمی از مسیر خود را به صورت منحنی و یا به شکل توپ طی میکند که به این حرکت بالستیک میگویند و انتخاب کلمه ball یا همان توپ نیز به همین علت است. تقسیم بندی موشکهای بالستیک براساس برد آنها انجام میشود. تاکنون دو تقسیم بندی معروف در دو کشور ایالات متحده و روسیه یعنی صاحبان اصلی این فناوری وجود دارد.
مهمترین مولفه موشکهای بالستیک پیشرانه آن است که میزان برد را مشخص میکند که میتواند بردی از 150 تا 5 هزار کیلومتر داشته باشد، نمونههای برد بلند این موشکها توانایی خروج از جو را دارد که پس از رسیدن به ارتفاع مناسب با سقوط آزاد با هدایت صحیح به داخل جو بازمیگرند.
موشک قدر ۱۱۰ نسل دیگری از موشکهای بالستیک بوده که برد آن ۳ هزار کیلومتر است. قدر ۱۱۰ مدل بهسازی شده شهاب ۳ است. این موشک برای نخستین بار در رژهای سالیانه که به مناسبت سالگرد آغاز جنگ ایران و عراق برگزار شده بود، رونمایی شد و نمادی از قدرت صنعت موشکی کشور به حساب میآید.
این موشک در گروه سریعترین موشکهای دنیا قرار میگیرد که توانایی رویارویی با تمامی رادارها را دارد. این موشک دارای یک موتوری تک مرحلهای با سوخت جامد و سرعتی برابر ۶ ماخ است. M-۹ به دلیل برخورداری از لانچرهای متحرک با سرعت بیشتری جابه جا شده و میتواند کلاهک اتمی ۵۰ تا ۳۲۰ کیلوتنی یا کلاهک متعارف ۳۲۰ کیلوگرمی تا مسافت ۳۷۳ مایلی را حمل کند.
این موشک توسط متخصصان داخلی و در صنایع موشکی شهید همت تولید شده است. مدت زمان آماده سازی قدر ۱۱۰ برای شلیک به نسبت شهاب ۳ بسیار کمتر یعنی ۳۰ دقیقه و قابلیت مانور موشک قدر-۱۱۰ از شهاب ۳ بسیار بیشتر است.
قدر ۱۱۰ به راحتی میتواند مسیر خود را تغییر دهد و همین موضوع باعث میشود تا هنگام شناسایی شدن توسط دشمن به راحتی بتواند با این قابلیت خود از منهدم شدن خود جلوگیری کند. این موشک دارای سیستم خلبان خودکار پیشرفته و موقعیت یاب جهانی (GPS) است که به دقت بالای آن کمک میکند.
در این میان، اما عدهای از وجود دو نسخه از این موشک یاد کرده اند. آنها اعلام کرده اند که نسخه دوم این موشک تحت عنوان Ghadr-۱۱۰ A. و دارای موتور سه مرحلهای است. طول نسخه دوم قدر ۱۹ الی ۲۰ متر بوده که در قیاس با نسخه اول آن ۱.۵ الی ۲.۵ متر بلندتر است. منابع غربی که همواره درصدد ضربه زدن به ایران به وسیله زیر سوال بردن صنعت موشکی کشور هستند، هنگام آزمایش این موشک اعلام کرده بودند که قدر ۱۱۰ مدل ارتقا دهده شده موشک شاهین پاکستان و هم تراز با یک موشکی چینی به نام M-۱۸ است.
اجزای اصلی موشکهای بالستیک شامل موتور موشکی، مخزن سوخت، سامانه هدایتی و بخش بازگشتی به جو میشود. مسیر پرواز این نوع مشوکهای به طور کامل مشخص است مگر انکه پس از پرتاب و در مراحل نهایی روش دیگری برای تغییر مسیر آن مورد استفاده قرار گیرد.
موشکهای بالستیک برای حمل بارهای سنگین خود با یک سری محدودیتهایی روبه رو هستند به همین منظور برای حمل کلاهکهای هستهای به طور عمده از موشکهای بالستیک بلند برد و میان برد استفاده میشود. در این میان کشورهای مختلف نیز از دسته بندیهای متفاوتی برای این نوع از موشکها استفاده میکنند. این دسته بندی به شرح ذیل است:
موشکهای بالستیک در زمره مهمترین موشکهای جهان قرار دارد. خرداد ۹۶ بود که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از پایگاههای موشکی نیروی هوافضای سپاه در استان کرمانشاه به منظور انتقام از دولت خودخوانده داعش ۶ فروند موشک بالستیک میان برد به منطقه دیرالزور سوریه یعنی مواضع داعش شلیک کرد.
موفقیت دانشمندان و طراحان ایرانی امروزه به همگان ثابت شده است و اکنون شاهد این هستیم که ایران در بسیاری از زمینهها خودکفا شده است. اعمال تحریمهای خصمانه علیه کشورمان نیز نتوانست کاری از پیش ببرد و تهران توانست یکه و تنها راه خود را در حوزه دفاعی ادامه دهد.
انتهای پیام/ باشگاه خبرنگاران
Tuesday, 3 December , 2024