بررسی عملکرد قوای سه‌گانه در دو ماه اخیر:

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی مبارکه نا، تاکید رهبر معظم انقلاب بر اقتصاد مقاومتی زمانی به نتیجه واقعی می انجامد که دولت، قوه مقننه، قوه قضائیه و سایر نهادهای مرتبط با فعالیتهای اقتصادی؛ به طور مستقیم و یا غیرمستقیم؛ مطالبات خواسته شده را به مهارت‌های مشخص و کاربردی تبدیل کنند. تکرار صرف اصطلاح «اقتصاد مقاومتی» چیزی را در دنیای واقعی تغییر نمی دهد و اقتصاد ایران با گفتاردرمانی بهبود نمی یابد. شاخص عینی اجرا و یا عدم اجرای اقتصاد مقاومتی نیز بخش واقعی اقتصاد و شاخصهای کلان آن مانند رشد اقتصادی با تاکید بر تولید و نه خدمات مالی و خام فروشی، افزایش سرمایه گذاری داخلی به خصوص در صنایع خرد و بخش استراتژیک کشاورزی، کاهش ضریب جینی، کاهش تورم و فعالیتهای عمرانی است.

تاکید رهبر معظم انقلاب بر 10 اقدام اساسی برای نجات اقتصاد کشور به این دلیل است که نگاه لیبرال-سرمایه داری به اقتصاد، کشور را به سمت ورشکستگی اقتصادی پیش می برد و در صورتی که اقداماتی در سه سطح، کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت انجام نشود باید به انتظار بحرانهای اساسی نشست. خوش بینی بی مبنا به نهادهای بین المللی و نسخه هایی که برای کشورها ارائه می دهند و اصرار بر سیاستهایی که غلط بودن آنها در آزمون زمان اثبات شده است با واقع گرایی نمی خواند و باعث غفلت از داخل خواهد شد. به همین دلیل 10 محور تعریف شده برای عمل قوه مجریه و سایر قوا و نهادها بر اقتصاد داخل استوار شده است.

از 10 محور مطالبه شده به وسیله رهبر معظم انقلاب برای نجات اقتصاد کشور شامل؛

 

سه محور کلان قابل استخراج است که می توان آنها را به صورت زیر دسته بندی کرد:
• مسائل کلان که به مثابه ریل اقتصادی کشور محسوب می شوند
• مسائل مشخص و کوتاه مدت مربوط به تولید
• مسائل مرتبط با اقتصاد بین الملل

10 محور اصلی بیان شده به وسیله معظم له برای نجات اقتصاد کشور در نوروز 1395 و در صحن جامعه رضوی را می توان به صورت زیر در ذیل سه محور کلی تقسیم بندی کرد:

 

بخش عمده مسائل در 10 محوری که باید انجام شود به همکاری دو قوه مجریه و مقننه بستگی دارد و برخی محورها مانند مبارزه با فساد نیازمند همکاری دو قوه مقننه و قضائیه است که با وضع قوانین مناسب و اجرای جدی آنها می توان بر آفت فساد در اقتصاد غلبه کرد. ضمن اینکه قوه مجریه نیز می تواند با سختگیری در به کار گرفتن مدیران سالم از رسواییهایی مانند دستمزدهای نجومی مدیران، رانتخواری الیگارشها و مسائلی از این دست جلوگیری کند.

طرح اقدام

آنچه باید انجام شود این است که قوه مجریه به سرعت برنامه هایی متفاوت با آنچه تاکنون انجام داده است؛ زیرا کشور را به سمت ورشکستگی اقتصادی سوق داده؛ برای احیای تولید داخلی مانند بخشهایی که در اثر رکود بی سابقه 3 سال اخیر از دور خارج شده اند انجام دهد. توقف واردات کالاهایی که مشابه داخلی آنها با قیمت و کیفیت مناسب وجود دارد ضروری است و به سرعت قابل تحقق می باشد. در واقع این بند را می توان تنها بندی دانست که با یک بخشنامه جامع قابل تحقق بوده و نیازمند گذر زمان نیست. برای عملیاتی کردن بندهایی که به مثابه ریلهای کلان اقتصادی کشور محسوب می شوند نیازمند قانونگذاری کارشناسانه هستیم که نهادهای مختلف به خصوص دو قوه مجریه و مقننه باید انجام دهند.

ضرورت دارد که واردات کالاهای لوکس متوقف شود و در مذاکرات با خارجیها در صنایعی مانند خودرو که سابقه سیاهی در وضع قراردادهای یکجانبه وجود دارد بازنگری شود تا از مسائلی مانند پروژه ال-90 جلوگیری به عمل آید. در پروژه های نفتی که شرکتهای انگلیسی خرابکارهای زیادی کرده اند نیز ضرورت دارد امنیت صادرات انرژی ایران بازیچه شرکتهای غربی نشود. شرکتهایی که در میدانهای نفتی شمال اروپا 60 درصد ضریب استخراج دارند، اما به دلیل تعمد در استفاده از فناوریهای منسوخ در میادین نفتی ایران تنها 8 درصد استخراج می کردند و 92 درصد از ذخایر نفتی ایران برای همیشه در زیر زمین بی استفاده می شد. بنابراین ساده انگاری در برخورد با شرکتهای غربی و شیفتگی در انعقاد قرارداد با آنها به هر قیمت ممکن باعث از بین رفتن منابع کشور می شود.

ایجاد پیوند عمیق بین صنعت، نهادهای مدیریتی و برنامه ریزی و دانشگاهها برای دانش بنیان کردن اقتصاد ایران ضروری است و در 2 ماه گذشته که محورهای 10 گانه برای اجرا ابلاغ شده تاکنون اقدام انجام نشده است. سرمایه انسانی ایران در تمام آسیای غربی بی مانند است و دولت و سایر قوا نباید خود را از نظرات و راهکارهای خلاقانه این سرمایه انسانی گرانبها محروم کنند.

در سال «اقدام و عمل» باید چابک بود و از دست دادن زمان باعث می شود نیازمند سرعت بیشتری در زمان باقی مانده باشیم. از دست رفتن دو ماه بدون اقدام و عمل به معنای این است که اگر می خواهیم در پایان سال اقدام و عملی انجام شده باشد باید بی عملی دو ماه ابتدایی سال را با سرعت بیشتر جبران کنیم، بنابراین زمانی برای از دست دادن وجود ندارد و باید عجله کرد.

انتهای پیام/ تسنیم