استاندار اصفهان:

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی مبارکه نا، دکتر رسول زرگرپور در مصاحبه با نشریه ی تخصصی مدیران و روسا که با هدف فرهنگ سازی، الگوسازی برای نسل مدیران آینده، مستند سازی و مکتوب نمودن تجربیات مدیران ایرانی، بر اساس مدل مدیریت دانش صورت گرفت، اظهارداشت: در راستای تبیین ایده ی «مدیران سرمایه ی ملی» گفت: در این راستا ابتدا باید بررسی کرد مدیر باید دارای چه شاخص ها و ویژگی هایی باشد تا وی را جزء سرمایه های ملی به حساب آورد.
زرگرپور اظهار کرد: اگر مدیریت را علم به کارگیری منابع محدود جهت دستیابی معقول به اهداف از پیش تعیین شده تعریف کنیم یک مدیر حداقل باید دارای سه مشخصه باشد تا بتواند در این تعریف بگنجد.
استاندار اصفهان تصریح نمود: در راستای عملی کردن این تعریف، مدیر باید از علم، هنر و تجربه بهره مند باشد.
رسول زرگرپور با اشاره به اینکه دارا بودن هرکدام از مختصات و مشخصات مذکور برای هرفرد جهت اعمال هنر ذاتی وعلم مدیریت کارآمد، لازم اما ناکافی است، افزود:‌ بنا بر تعریف فوق ذکر مدیریت را در این سه حوزه این گونه می توان تبیین کرد. اگر مدیریت را هنر بدانیم در نتیجه پذیرفته ایم که بخشی از این پدیده، ذاتی است، از این منظر که علمی است که می توان وجوه اکتسابی را در آن یافت و از این نگاه که تجربه در آن دخیل است، مدیریت عرصه ای فنی است.
استاندار اصفهان اضافه کرد:‌ به این ترتیب مدیریت به عنوان یکی از مهم ترین علوم در حوزه علوم انسانی ترکیب هنر ذاتی، علم اکتسابی و فن تجربه است و بالتبع مدیر فردی است که واجد این شرایط باشد.
وی با بیان اینکه نمی توان کسی را که هریک از این سه ضلع مثلث مدیریت را نداشته باشد، مدیر نامید، افزود: اما کسی که دارای هر سه شاخصه باشد، مدیر است و به همین دلیل سرمایه ملی قلمداد شود.
زرگرپور در ادامه افزود: باید توجه داشت صرف اطلاق نام مدیر به یک فرد و یا حضور در پست های مدیریتی او را واجد شرایط دقیق و علمی که به آن اشاره شد، نمی سازد و از این منظر سرمایه ای ملی تلقی نمی شود. منطق حکم می کند که هر مجموعه ی تصمیم گیری از سرمایه های خود صیانت کند. چگونگی صیانت از این سرمایه ها در هر مقطع دارای ویژگی های خاصی است.
رسول زرگرپور با اشاره به اینکه همانطور که هر پدیده ای دارای عمر مفید است مدیران نیز دارای عمر مفید – نه از نظر فیزیکی بلکه از نظر انرژی و توان در اداره امور- هستند و همواره توانایی فعالیت در رأس هرم و هدایت یک سازمان را
ندارد، اظهارداشت: در این مقطع باید از مدیران کارآمد و موفق به عنوان سرمایه ی فکری و مشاوران تصمیم ساز بهره جست.
مدیر ارشد استان افزود: به اعتقاد من مدیران پس از دوره ای فعالیت به مرحله ی زکات دهی به لحاظ علمی و تجربی می رسند و باید از آن ها به عنوان مشاور و دستیار و نظیر این عناوین در معنای واقعی آن و نه بعنوان زینت المجالس استفاده کرد.
زرگرپور با بیان اینکه متاسفانه این نگرش در کشور ما در همه ی دوره هایی که تا امروز شاهد آن بوده ایم چندان جاری و ساری نیست، یادآور شد: راه های متعددی جهت استفاده و پاسداشت مدیران باتجربه وجود دارد که هر سازمان به تناسب شرایط و ویژگی های خاص خود از آن بهره می برد.
وی ادامه داد: یکی از شیوه ها، ارتباط شفاهی و یادگیری از این طریق است؛ گفت و گو عادی ترین و عمیق ترین فعالیت انسانی است که در هر زمان و مکان وجود دارد.
رسول زرگرپور افزود: گفتگو شامل پرسیدن و طلب کردن است، یادگیری از مدیران از کانال گفتگو، محور فرایندی است که به موجب آن، یادگیرنده معنا را ابداع می کند و از راه مکالمه، تجربه آموخته شده را به دانش تبدیل می سازد.
وی با بیان اینکه این یادگیری، حرکت از تجربه ی فردی به مفاهیم عمومی و جمعی است، اظهارداشت: یادگیری با گفتگو از فردی شروع می شود که تجربه خود را انتقال می دهد. تجربه ی فردی از این راه به دانش گروهی مبدل می شود.
استاندار اصفهان افزود:‌ شیوه ی دیگری که می توان از طریق آن از تجربه ی مدیران استفاده کرد، یادگیری از طریق عمل است. در این روش شخص باتجربه به شخص کم تجربه آموزش می دهد؛ البته نه از راه کلام، بلکه با مشاهده، تقلید و تمرین. این نوع یادگیری که راهی برای سهیم سازی تجربه است، تجربه ی تجربه نامیده می شود.
زرگرپور با اشاره به اینکه اگر بخواهیم در باب استفاده از سرمایه های ملی کشورمان سازوکار دائمی و علمی طراحی کنیم، تأسیس بنیاد مدیران پیشکسوت و بازنشسته شاید بهترین راه باشد، افزود: چنین جایگاه و مرجعی با حوزه ی تأثیرگذاری ملی، محل خدمت مدیرانی است که از نقطه ی اوج فعالیت شان خارج شده اند و به معنایی بازنشسته هستند.
وی یادآور شد: این امور جزء مولفه هایی است که دارای شأن حاکمیتی است و این تشکل می تواند با طراحی سازوکارهای مناسب با ارگان ها، نهادها، سازمان ها و شرکت هایی که به کمک نیاز دارند، مشاوره دهد و تجارب و اطلاعات خود را به آن ها منتقل کند. در این شرایط است که کشور در یک بستر مناسب جهت هم افزایی کامل قرار می گیرد.
استاندار اصفهان با بیان اینکه در کشور ما حتی با تعریف محدودی که از مدیریت ارائه شده، پتانسیل فراوانی از مدیران با تجربه و موفق داریم که به دلیل مسائل حاشیه ای کنار می روند، افزود: راهکاری جهت استفاده از تجربیات آن ها اندیشیده نشده است که این اتفاق فاجعه ای غیرقابل جبران است.
زرگرپور با اشاره به اینکه این مدیران با صرف هزینه های هنگفت به جایگاه کنونی خود رسیده اند، اظهارداشت: ما باید نهاد، مرجع یا بنیادی داشته باشیم که در جهت رشد و شکوفایی مملکت با انباشته کردن این تجارب و استانداردسازی آن و تجزیه و تحلیل و تبدیل تجارب به الگوهای عملی و بومی چالش های پیش روی سازمان های ایرانی را با شیوه های بومی مرتفع کنیم.
وی یکی از تفاوت های بنیادین و آشکار علم مدیریت با سایر علوم را عدم ثبات و پایداری تئوری ها و فرضیه های در این رشته است خواند و افزود: آنچه می تواند طول عمر مفید این نظریه ها را افزایش دهد، استفاده از الگوهای تجربی به جای نظریات آکادمیک است چرا که الگوهای تجربی با واقعیات جامعه ممزوج است در نتیجه واقعی تر است و عمرش نیز طولانی تر خواهد بود.
وی در پایان گفت: این مهم رخ نخواهد داد، جز به مدد بهره گیری از تجربه ی مدیرانی که در این سرزمین با همه ی معضلات و مشکلاتش مدیریت موفقی را از خود به نمایش گذاشته اند.