وزیر امور خارجه، در واکنش به نامه اخیر ۴۷ سناتور آمریکایی گفت: این سناتورها باید بدانند که دنیا معادل آمریکا نیست و روابط بینالملل بر اساس موازین حقوق بینالملل و تعهدات دولت ها تنظیم میشود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی مبارکه نا به نقل از مهر، محمدجواد ظریف در پاسخ به سوالی در خصوص نامه اخیر ۴۷ سناتور آمریکایی (به مسئولان جمهوری اسلامی)، گفت: به اعتقاد ما، این نامه هیچ ارزش حقوقی ندارد و صرفاً یک ترفند تبلیغاتی است؛ جالب تر اینکه در حالی که مذاکرات هنوز به نتیجه نرسیده و توافقی حاصل نشده، گروههای فشار در آمریکا آن چنان نگران شده اند که با توسل به شیوه های غیرمتعارف بیش از هر چیز نشان میدهند که همانند نتانیاهو با هر نوع توافقی مخالفند.
وی با اظهار تعجب از این که چگونه ممکن است برخی نمایندگان مجلس یک کشور علیه رئیس جمهور و دولت خود به رهبران کشور دیگری نامه بنویسند، اظهار داشت: نامه سناتورهای مزبور نشان می دهد که آنها نه تنها با مقررات حقوق بینالملل بیگانه اند، بلکه حتی به طور کامل با ریزهکاری های قانون اساسی خود در مورد اختیارات رئیس جمهور آمریکا در اجرای سیاست خارجی نیز آشنا نیستند.
وزیر امور خارجه افزود: این سناتورها باید بدانند که دنیا معادل آمریکا نیست و روابط بین الملل بر اساس موازین حقوق بین الملل و تعهدات و تکالیف بین المللی دولت ها تنظیم میشود، نه بر اساس قوانین داخلی ایالات متحده. ممکن است سناتورهای امضاکننده نامه مذکور به صورت کامل آگاه نباشند که در حقوق بینالملل، دولت ها نماینده کل حاکمیت و مسئول روابط خارجی کشور خود و ملزم به اجرای تعهداتی هستند که در روابط با دیگر دولت ها می پذیرند و نمی توانند به بهانه مقررات داخلی از اجرای تعهدات بین المللی خود سرباز زنند.
طرف های مذاکراتی ایران حسن نیت خود را اثبات کنند
ظریف در ادامه گفت: تغییر دولت در هیچ کشوری به معنای منتفی شدن تعهدات بین المللی آن کشور نیست و لذا هر دولتی در آمریکا ملزم به اجرای تعهداتی است که دولت فعلی آن کشور در یک توافق احتمالی هسته ای پذیرا میشود و اگر رییس جمهور بعدی به تعبیر سناتورهای مزبور با یک گردش قلم تعهدات بین المللی ایالات متحده را منتفی کند، مرتکب نقض آشکار حقوق بین الملل شده است. به ویژه آن که این تعهدات در قالب یک قطعنامه لازم الاجرای شورای امنیت و حاصل مذاکره و توافق با حضور پنج کشور دیگر از جمله تمامی اعضای دائم شورای امنیت باشد.
وی تأکید کرد: خوب است، این سناتورها بدانند که بر اساس حقوق بین الملل کنگره نیز در آینده نمی تواند مفاد توافق را تغییر دهد و بدیهی است که هر اقدام کنگره در جلوگیری از اجرای توافق احتمالی دولت آمریکا، به مثابه نقض تعهدات بین المللی آن دولت خواهد بود.
ظریف به سناتورهای امضاکننده نامه یادآور شد که، بیشترین توافقات بین المللی ایالات متحده در دهه های اخیر از نوع توافقات اجرایی و نه معاهدات تصویب شده توسط سنا بوده و نامه این سناتورها به معنی بی اعتماد کردن دنیا به اعتبار هزاران توافق اجرایی گذشته، حال و آینده ایالات متحده است.
وزیر امور خارجه در پایان تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با حسن نیت و اراده کامل سیاسی وارد این مذاکرات شده است و ضروری است که طرف های مقابل نیز حسن نیت و اراده سیاسی خود را برای رسیدن به توافق و اجرای آن به اثبات برسانند.
Sunday, 17 November , 2024