روزنامه کانادایی فایننشال پست نوشت: دیگر شکی وجود ندارد که اعضای ثروتمند اوپک، استراتژی جنگ قیمت نفت را به بقیه اعضای این سازمان القا کرده اند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی مبارکه نا از گروه اقتصادی ایرنا به نقل از روزنامه یادشده، نمایندگان عربستان سعودی، امارات متحده عربی و کویت چندین بار در شش هفته گذشته تکرار کرده اند که اوپک برای متوقف کردن بی سابقه ترین کاهش قیمت نفت از سال 2008 تاکنون، اقدام به کاهش تولید نخواهد کرد.

برآورد قطر در مورد مازاد عرضه نفت در بازارهای جهانی، یکی از بیشترین برآوردها در میان کشورهای تولید کننده نفت است.

براساس اعلام بانک بارکلیز انگلستان و بانک کامرز آلمان، این کشورها (عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کویت و قطر) مایلند قیمت نفت کاهش یابد و در حال دستیابی به آن، به عنوان بخشی از تلاش ها برای کاهش سریع حفاری های نفت شیل در آمریکا هستند.

قیمت نفت سال گذشته 48 درصد کاهش یافت و در حالی که با این استراتژی، درآمد نفتی اعضای اوپک در سال 2015 نیز کاهش می یابد، آنها همچنان سیاست حفظ سهم بازار را در پیش گرفته اند.

جمی وبستر تحلیلگر شرکت مشاوره ای آی.اچ.اس در واشنگتن گفت: هرچه قیمت نفت سریعتر کاهش یابد، عرضه نفت در آمریکا سریعتر کاهش خواهد یافت.

وی افزود: من نمی توانم به خاطر آورم چند بار این چند کشور، چه در کلام و چه در عمل موجب کاهش قیمت نفت شده اند.

چهار عضو خاورمیانه ای اوپک که مجموع ذخایر دارایی آنها براساس برآورد صندوق بین المللی پول 826.4 میلیارد دلار است در برابر کاهش قیمت نفت مقاومت می کنند. نفت 63 درصد صادرات آنها را تشکیل می دهد. فایننشنال پست نوشت، دست کم 10 تماس تلفنی و چندین نامه الکترونیکی به وزرای نفت این 4 کشور در روزهای چهارشبه و پنجشنبه هفته گذشته بی پاسخ ماند.

براساس اعلام آژانس بین المللی انرژی، اعضای اوپک روی هم، در سال میلادی جاری به دلیل کاهش قیمت نفت حدود 257 میلیارد دلار درآمد از دست خواهد داد.

بنابه اعلام حسابدار رسمی مدیریت (سی.ام.ای) که یک سازمان رسمی بین المللی در زمینه حسابداری است و متعلق به شرکت خدمات مالی مک گرا هیل آمریکا است، ونزوئلا در 5 سال آینده به احتمال 93 درصد در پرداخت بدهی های خود شکست خواهد خورد.

نیکلاس مادورو رییس جمهوری ونزوئلادر تاریخ 13 دسامبر (22 آذر) گفت: امکان ناتوانی در پرداخت بدهی ها وجود ندارد.

وی در تاریخ 7 ژانویه (17 دی) گفت: ونزوئلا ظرفیت هایی برای به دست آوردن منابع مالی مورد نیاز خود دارد.

** کاهش سریع قیمت نفت

این نخستین بار است که شرکت های حفاری نفت آمریکا با اوپک بر سر سهم بازار درافتاده اند.

در سال 1986، عربستان سعودی شیرهای نفت خود را باز کرد و ظرف چهار ماه، قیمت نفت را با 67 درصد کاهش به فقط 10 دلار در هر بشکه رساند.

صنعت نفت آمریکا فروپاشید و تولید نفت این کشور تقریبا به مدت یک ربع قرن کاهش یافت. در مقابل، عربستان سعودی بار دیگر نقش محوری خود در بازار جهانی نفت را به دست آورد.

میسوین ماهش تحلیلگر بانک بین المللی بارکلیز انگلستان در لندن، تلفنی به فایننشنال پست گفت: به نظر می رسد، نفع اوپک در این است که قیمت ها به جای یک کاهش تدریجی، یک افت سریع را تجربه کنند، زیرا کاهش سریع قیمت، تغییر بیشتری در عرضه نفت غیر اوپک ایجاد خواهد کرد در حالی که یک کاهش تدریجی، به شرکت های نفتی غیر اوپک فرصت خواهد داد تا با ادغام، کاراتر شوند.

البته همه این نظر را ندارند، تحلیلگر بانک یو.بی.اس.سوییس گفت: کاهش سریع قیمت عملا امکان پذیر نیست زیرا تقاضا و عرضه نفت، به کندی به تغییرات قیمت پاسخ می دهند.

** کاهش قیمت

خانم امی میرز جف مدیر اجرایی بخش انرژی در دانشگاه کالیفرنیا-داویس آمریکا گفت: وزرای نفت عربستان سعودی در دهه های 1980 و 1990 میلادی به دنبال کاهش قیمت نفت با اظهارنظرهای خود بودند. آنها از این تاکتیک برای تحت فشار قرار دادن دیگر اعضای اوپک برای پذیرش تغییر سهمیه ها استفاده کردند.

شرکت بکر هافس آمریکا که یکی از بزرگ ترین شرکت های نفتی جهان است در تاریخ 5 ژانویه (15 دی) در پایگاه اطلاع رسانی خود نوشت، نشانه ها حاکی است، این روش دوباره شروع به کار کرده است. تعداد پروژه های جدید نفتی در آمریکا برای ششمین بار در هفت هفته اخیر کاهش یافته و هفته گذشته میلادی تعداد پروژه های جدید با 17 واحد کاهش به یک هزار و 482 پروژه رسیده است.

فیت بیرول اقتصاددان ارشد آژانس بین المللی انرژی واقع در پاریس نیز گفت: سرمایه گذاری در نفت شیل آمریکا در سال 2015 کاهش چشمگیری خواهد داشت.