به گزارش مبارکه نا به نقل از خبرنگار اجتماعی ایرنا، «محمد اسحاقی» روز دوشنبه در همایش رویکردهای جدید جمعیتی افزود: اکنون هم نرخ رشد جمعیت کشور پایین است، هم نرخ باروری و هم دخترزایی کاهش یافته که این موضوع از چالش های مهم جمعیتی به شمار می رود. وی ادامه داد: هر چند نرخ باروری کل […]
به گزارش مبارکه نا به نقل از خبرنگار اجتماعی ایرنا، «محمد اسحاقی» روز دوشنبه در همایش رویکردهای جدید جمعیتی افزود: اکنون هم نرخ رشد جمعیت کشور پایین است، هم نرخ باروری و هم دخترزایی کاهش یافته که این موضوع از چالش های مهم جمعیتی به شمار می رود.
وی ادامه داد: هر چند نرخ باروری کل در اکثر کشورهای دنیا پایین آمده، اما شتاب این کاهش در ایران سریع تر است، بگونه ای که ایران دومین کشور اسلامی است که پایین ترین نرخ باروری را بعد از کشور آلبانی بین سال های 2005 تا 2011 دارا است.
اسحاقی گفت: براساس پیش بینی سال 2012 سازمان ملل که البته یک نوع بازنگری بر پیش بینی های این سازمان در سال 2010 است، ایران در سال 1480 در صورت رشد باروری پایین، 55 میلیون و در صورت رشد باروری بالا حداکثر 150 میلیون جمعیت خواهد داشت.
** فرزند آوری بین افراد نخبه کشور کم است
اسحاقی در خصوص یکی دیگر از چالش های جمعیتی کشور گفت: اکنون فرزند آوری بین افراد نخبه و تحصیلکرده کشور کم است.
وی تاکید کرد: باید سیاست ها به سمتی پیش رود که هم تعداد ازدواج ها بالا برود و هم اینکه فرزند آوری بین اقشار نخبه و تحصیلکرده کشور افزایش یابد.
اسحاقی گفت: اینکه چرا ارزش فرزندآوری و تشکیل خانواده در کشور کم شده است باید حتما ریشه یابی شود.
این مقام مسوول در شورای عالی انقلاب فرهنگی، به طلاق ها و اینکه 50 درصد آنها در پنج سال نخست زندگی رخ می دهد نیز اشاره کرد و گفت: طلاق ها بیشتر برای بانوانی رخ می دهد که اتفاقا در سن مناسب باروری هستند.
** کاهش نرخ باروری به سال 90 نرسید
وی با بیان اینکه قرار بود کاهش نرخ باروری در سال 90 به چهار برسد، افزود : این در حالیست این کاهش زودتر اتفاق افتاد و در سال 71 به این کاهش رسیدیم.
اسحاقی افزود: اگر در سال 90 نرخ باروری به چهار می رسید باید برای این نرخ، برنامه ریزی می شد چنانکه اکنون که نرخ باروری پایین تر از این حد یعنی به 8 / 1 رسیده نیز امکانات فراهم نشده است.
** برای حضور زنان در جامعه باید برنامه داشت
وی حضور و اشتغال زنان در جامعه را از عوامل کاهش فرزند آوری در کشور عنوان کرد و افزود: هر چند حضور و اشتغال زنان در جامعه مهم است، اما باید برای آن برنامه داشت تا این حضور دچار آسیب نشود.
** اجرای برخی مصوبه هاباید پیگیری شود
معاون برنامه ریزی و هماهنگی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص برخی مصوبه های مشوق افزایش جمعیت نیز خاطرنشان کرد: این مصوبه ها را باید پیگیری کنیم که چرا تا کنون اجرا نشده است.
اسحاقی افزود: به عنوان مثال افزایش سنوات تحصیلی دانشجویان مادر به ازای هر فرزند تا چهار نیم سال و کاهش سقف واحدهای درسی در هر نیم سال تا سقف هشت واحد یکی از همین مصوبه ها است و باید از وزارت بهداشت و علوم پیگیری کنیم که آیین نامه این مصوبه ابلاغی چه شده است؟
وی گفت: همچنین مصوبه دیگری در خصوص مشوق های افزایش فرزند آوری برای زنان کارمند وجود دارد و که افزایش حق عائله مندی برای زنان از جمله آنها است اما متاسفانه به رغم اینکه چند سال است که این مصوبه در دستور کار قرار گرفته، هنوز اعتبارات لازم برای اجرای آن تامین نشده است.
** تاثیر رواج اندیشه های سکولار بر کاهش فرزند آوری
معاون برنامه ریزی و هماهنگی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به رواج اندیشه های سکولار و ترویج سبک زندگی تجملی و لذت گرایانه نیز اشاره کرد و این موضوعات را از علل تاثیرگذاری بر فرزند آوری عنوان کرد.
اسحاقی گفت: به عنوان مثال ترویج غذاها و نوشیدنی های غربی و بعضا حرام نیز بر فرزند آوری تاثیر منفی می گذارد.
وی افزود : اکنون برخی رستوران ها برای اینکه غذای حرام را به مشتریان سرویس دهند، نوبت های چند ماهه می دهند.
اسحاقی اظهار داشت: البته مجموعه این عوامل که باعث تغییرات فرهنگی و اجتماعی شده است به ایران اختصاص ندارد.
** مطالعات برای سالمندی در حد صفر است
وی با بیان اینکه کشور به سمت سالمندی می رود، در خصوص کم کاری ها در رابطه با موضوع سالمندی و مطالعه در باره آن ابراز گله مندی کرد.
اسحاقی افزود: در خصوص مطالعات جوانان کم کاری شده اما در خصوص سالمندی باید گفت که این موضوع، در حد صفر است.
وی با تاکید برا ینکه باید سیاست های جامع سالمندی داشته باشیم گفت : اکنون چند مرکز مطالعات سالمندی تاسیس و یک رشته سالمندی نیز اخیرا در دانشگاه علوم بهزیستی راه اندازی شده است.
همایش یک روزه رویکردهای جدید جمعیتی دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی ، ایران و تهران امروز(دوشنبه) در دانشگاه علوم پزشی شهید بهشتی برگزار شد.
Saturday, 16 November , 2024