رابرت گیتس در سالهای پایانی دولت بوش و در ابتدای کار دولت اوباما بیش از چهار سال وزیر دفاع ایالات متحده بود. سیاستمدار کهنهکار آمریکایی در خاطرات خود که اخیرا منتشر شده است، پرده از چهره کسانی بر میدارد که در سالهای آخر دولت بوش تلاشی جدی برای ترغیب وی به حمله به ایران را در دستور کار داشتند.
به گزارش مبارکه نا به نقل از افکارنیوز، انتشار کتاب خاطرات رابرت گیتس از تلاش بعضی مقامات منطقه برای ترغیب بوش به حمله به ایران پرده بر میدارد.
رابرت گیتس که پس از کنار رفتن رامسفلد در سالهای پایانی دولت بوش به وزارت دفاع ایالات متحده رسید، این شانس را داشت که کار خود را در سالهای ابتدایی دولت اوباما نیز ادامه دهد.
رئیس سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا از دسامبر ۲۰۰۶ تا جولای ۲۰۱۱ به مدت تقریبا چهاز سال و نیم وزیر دفاع آمریکا بود. سالهای ابتدایی این دوره با وضعیت خشونتبار در عراق و مشکلات جدی آمریکا در افغانستان همراه بود. هرچند سرانجام اوباما نیروهای آمریکایی را از عراق خارج کرد ولی اکنون و در شروع سال ۲۰۱۴ چرخه خشونت در این دو کشور همچنان در گردش است.
اگر چه حمله به افغانستان و عراق در زمان رامسفلد و به ترتیب در سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۳ اجرایی شد ولی شواهد متعدد نشان میدهد که در همه این سالها و حتی تاکنون نیروهایی در داخل و خارج از ایالات متحده به دنبال راه انداختن جنگ با ایران بودهاند. عربستان و رژیم اسرائیل متهم هستند که پیش از تجاوز آمریکا به عراق در گوش مقامات آمریکایی زمزمه میکردهاند که «مردان واقعی به جنگ ایران میروند و نه عراق».
با وجود این دولت جنگطلب بوش به ترتیب به افغانستان و عراق حمله کرد ولی گرفتاری در مشکلات این دو کشور مانع از آن شد که بتواند برنامههای خود را در حمله به دیگر کشورها ادامه دهد.
در سالهای گذشته، بحث بر سر قصد واقعی ایالات متحده برای حمله به ایران به یک موضوع بحث در ایران نیز تبدیل شد و حتی در جریان مناظرات انتخابات سال ۸۸، احمدینژاد رئیس جمهور وقت برای به حاشیه راندن محسن رضایی از این موضوع استفاده کرد و قصد آمریکا برای حمله به ایران را به شوخی گرفت.
کتاب خاطرات رابرت گیتس که اخیرا و با نام “وظیفه: خاطرات یک وزیر در جنگ” (“Duty: Memoirs of a Secretary at War”) منتشر شده، نشان میدهد که در سالهای ابتدایی وزارت وی ارادهای جدی برای سوق دادن آمریکا به جنگ با ایران در داخل تیم بوش وجود داشته و نیروهایی از بیرون از آمریکا نیز چنین قصدی داشتهاند.
نیویورک تایمز مهمترین بخش کتاب در مورد دوره بوش را مساله ایران میداند. گیتس از تاثیر اولمرت نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی و عبدالله شاه عربستان بر کاخ سفید نگران بوده است. وی هدف مشترک این دو را خلاص شدن از مساله ایران در دوره ریاست جمهوری بوش میداند. وی به طور پیوسته در مورد خطرات درگیر شدن در یک جنگ دیگر همزمان با دو جنگ دیگر (عراق و افغانستان) هشدار میداده است. در جایی از کتاب وی میگوید که بسیار نگران بوده است که دیک چنی معاون وقت رئیس جمهور و اولمرت بوش را اغوا کنند که به ایران حمله کند و یا این که راه حمله اسرائیل به ایران را هموار کند.
وی یادآور میشود که در یک مورد مکالمه خصوصی نفسگیری با بوش داشته است تا به وی بگوید که « ما نباید منافع حیاتی خودمان را در خاورمیانه، منطقه خلیج فارس و جنوب غربی آسیا گروگان تصمیمات دیگران کنیم. اهمیتی هم ندارد که این متحدان چقدر به ما نزدیک باشند»
Friday, 22 November , 2024