وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این که بر اساس تصمیم گذشته سازمان همکاری اسلامی عضویت سوریه در این سازمان به حالت تعلیق درآمده است، گفت: امیدواریم هرچه سریعتر سوریه دوباره به جمع کشورهای عضو این سازمان بپیوندند.

به گزارش مبارکه نا  به نقل از ایرنا، علی جنتی ظهر چهارشنبه پس از آیین گشایش دهمین اجلاس وزیران اطلاع رسانی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در تهران این مطلب را در جمع خبرنگاران و در پاسخ به این سوال که چرا سوریه به این اجلاس دعوت نشده است؟، بیان کرد.

وی افزود: طبیعتا هر کشوری که میزبان کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی باشد باید از آن رویه و تصمیماتی که در گذشته اتخاذ شده است، حمایت کند، جمهوری اسلامی ایران نیز نمی تواند خارج از آن مجموعه عمل کند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: ما میزبان کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی هستیم و طبعا ملتزم به تصمیماتی هستیم که این سازمان در گذشته گرفته است.

جنتی اضافه کرد: امیدواریم که هرچه سریع تر و در آینده نزدیک، سوریه که به عنوان یکی از کشورهای مهم اسلامی محسوب می شود، دوباره به جمع اعضای سازمان همکاری اسلامی بپیوندد و ما حضور فعال و گسترده این کشور را در بین خودمان داشته باشیم.

** حضور 22 وزیر در اجلاس نشان دهنده جایگاه جمهوری اسلامی ایران است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین در پاسخ به این سوال که دلیل حضور گسترده کشورها در این اجلاس بر خلاف اجلاس گذشته چیست؟ گفت: شاید یکی از دلایل آن جایگاه جمهوری اسلامی ایران باشد، جمهوری اسلامی ایران کشور بسیار مهمی در منطقه و سازمان همکاری اسلامی است، طبیعتا این جایگاه ایجاب می کند که کشورها اهمیت بیشتری به آن بدهند و با سطح بالاتری در این نشست حضور پیدا کنند.

جنتی در پاسخ به این سوال که با توجه به موقعیت بسیار حساس منطقه ای چه نتایجی می توان از این اجلاس متصور بود؟ اظهار داشت: قطعنامه هایی که تهیه شده و در اجلاس کارشناسان ارشد در دو روز گذشته به تصویب رسیده و امروز در جلسه وزرا مطرح خواهد شد، قطعنامه هایی است که بسیاری از این مسایل را پوشش می دهد.

وی ادامه داد: اما آنچه که مهم است، اجرای این قطعنامه هاست، سازمان همکاری اسلامی در گذشته قطعنامه های زیادی داشته که متاسفانه جامه عمل نپوشیده است، تلاش ما این است که در طول دو سال آینده که جمهوری اسلامی ایران ریاست اجلاس وزرای اطلاع رسانی را دارد، بتوانیم فعال تر با مساله برخورد کرده و این قطعنامه ها را عملی کنیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: همچنین مجموعه تروییکایی که از رییس قبلی این اجلاس یعنی جمهوری گابن، رییس فعلی اجلاس که جمهوری اسلامی ایران است و رییس آینده این اجلاس که امروز تعیین خواهد شد، مسوول پیگیری این مصوبات باشد.

جنتی در عین حال یادآور شد: دبیرخانه سازمان همکاری اسلامی هم هر مقدار فعال تر برخورد کند طبیعتا ما به اجرای این قطعنامه ها نزدیک تر می شویم.

** رابطه حسنه عربستان با جمهوری اسلامی ایران

سوال دیگری که از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد درباره حضور وزیر عربستانی در این اجلاس بود که جنتی گفت: ما همواره اعلام کرده ایم که رابطه جمهوری اسلامی ایران با کشور پادشاهی عربستان، رابطه خوب و حسنه ای است.

وی افزود: گرچه ممکن است در برخی از مسایل منطقه ای اختلافاتی بین دو کشور وجود داشته باشد اما در روابط دوجانبه، روابط در سطح قابل قبولی است، همکاری های پادشاهی عربستان با جمهوری اسلامی ایران به خصوص در زمینه ایجاد تسهیلات برای حجاج و عمره گزاران بسیار خوب بوده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: بر خلاف سال های گذشته که اصولا تا پایان ماه صفر اصلا به عمره گزاران ایرانی اجازه سفر به عربستان داده نمی شد اما امسال و شاید از فردا، برنامه اعزام عمره گزاران به عربستان سعودی انجام شود.

جنتی خاطر نشان کرد: مقامات در طول سال گذشته هم به خصوص در مراسم حج، همکاری بسیار خوبی را با جمهوری اسلامی داشتند، در سایر زمینه ها هم به هرحال ما دو همسایه ای هستیم که هر دو علاقه داریم تا حسن روابط داشته باشیم و امیدواریم که همه کشورهای اسلامی بتوانند در کنار همدیگر از ظرفیت های خودشان به نحو مطلوب در جهت اهداف بلندی که دارند، استفاده کنند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این که امروز جهان اسلام با اختلافات فرقه ای- مذهبی و تلاشی که برخی از عناصر افراطی و خشونت گرا در کشورهای اسلامی انجام می دهند، روبرو است، گفت: در چنین شرایط حساس به نظر می آید همگرایی رسانه های جهان اسلام برای فایق آمدن بر این مشکلات لازم است.

جنتی افزود: اگر ظرفیت عظیمی همچون فضای مجازی، رادیوها، تلویزیون ها و شبکه های اجتماعی که در اختیار کشورهای اسلامی است، در کنار همدیگر قرار بگیرد و با همدیگر متحد عمل کنند، قطعا می توانند با این چالش ها مقابله کنند.

وی تصریح کرد: در این صورت می توانیم چهره مخدوش و نامطلوبی را که امروز بعضی از جریان های خشونت گرا ایجاد کرده اند و در جهان غرب و رسانه های غربی هم به آن دامن می زنند پاک کنیم و چهره منور اسلام را آنگونه که هست به جهان نشان دهیم.

رییس دهمین اجلاس وزرای اطلاع رسانی کشورهای اسلامی با اشاره به شعار این اجلاس، ادامه داد: همین که جمهوری اسلامی همگرایی برای صلح و آرامش در جهان اسلام را برای اجلاس انتخاب کرده ، خود نشان دهنده آن است که باید با همدیگر همفکری و همگرایی داشته باشیم.

جنتی اضافه کرد: در کنار این اجلاس که در حوزه رسانه ای است، مقامات کشورها هم در حوزه های سیاسی تلاش کنند که اولا بر برخی از چالش های داخلی در مقابله با تروریست ها و عناصر افراطی و خشونت گرا فایق آیند و ثانیا اختلافات سیاسی و احیانا فرقه ای و مذهبی که دارند را کنار بگذارند و برای مقابله با چالش هایی که دنیای اسلام با آن روبرو هست در کنار هم بایستند.

وی تصریح کرد: این همایش در شرایطی برگزار می شود که دنیای اسلام بخصوص منطقه خاورمیانه و کشورهای همسایه جمهوری اسلامی همچون عراق، افغانستان و سوریه دچار مشکلات و چالش هایی هستند که از طرف تروریست ها و عوامل افراطی صورت می گیرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: بنابر این از جمله اقداماتی که می تواند برای مقابله با افراطی گری و خشونت موثر واقع شود، همگرایی و هماهنگی رسانه ای است. در کشورهای اسلامی ظرفیت بسیار بالایی از نظر رسانه ای وجود دارد که می توانیم از همه این ظرفیت ها بخوبی استفاده کنیم.

جنتی تاکید کرد: برای این که ریشه افراطی گری در منطقه خشکیده شود ، باید بتوانیم آن چه را که امروز به نام اسلام مطرح شده و چهره اسلام را در جوامع غیر اسلامی خدشه دار کرده است از چهره پاک و منور اسلام بزداییم.

**تشکیل خبرگزاری واحد همکاری اسلامی

رییس دهمین اجلاس وزرای اطلاع رسانی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی همچنین درباره ایجاد شبکه و خبرگزاری واحد اظهار داشت: این یکی از مسایلی است که در قطعنامه های گذشته اجلاس وزرای اطلاع رسانی به تصویب رسیده و باید به آن عمل شود اما تا به حال اقدامی صورت نگرفت.

جنتی افزود: هم ایجاد اتحادیه رادیو- تلویزیون های اسلامی و هم ایجاد خبرگزاری واحد کشورهای اسلامی که در همین اجلاس هم به آن اشاره شده و در قطعنامه ها هم آورده ایم، دنبال خواهد شد.

وی اظهار امیدواری کرد: با امکاناتی که در اختیار دبیرخانه شورای همکاری اسلامی قرار می گیرد، بتوانیم به این مهم تحقق بخشیم.

**اختلافات مانع از همفکری و همگرایی در مسایل مبتلا به جهان اسلام نشود

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این سوال که ارزیابی شما از همکاری خبرگزاری های کشورهای اسلامی در شرایط فعلی چگونه است هم گفت: اکنون نوع رابطه برخی کشورهای اسلامی با یکدیگر مطلوب نیست، یعنی کشورهای غربی و رسانه های آنها سعی کرده اند، بسیاری از کشورهای اسلامی را دچار تنش کرده و اختلاف ایجاد کنند.

جنتی ادامه داد: وضعیت عراق، سوریه، افغانستان، یمن، لیبی و برخی دیگر از کشورها همچون نیجریه ، نشان می دهد بسیاری از کشورهای اسلامی در درون خودشان دچار چالش هستند و با یکدیگر هم اختلافاتی دارند که مانع از آن می شود که نوعی همفکری و هماهنگی در مسایل مبتلابه جهان اسلام داشته باشند.

وی تصریح کرد: همه باید تلاش کنیم تا وحدت و همگرایی را در همه زمینه ها ایجاد کنیم، در حوزه سیاسی هم کشورها سعی کنند برخی اختلافاتی را که با یکدیگر دارند، کنار بگذارند و در جهت اهداف بلندی که هست با یکدیگر متحد شوند؛ بعد هم در حوزه رسانه که نقش بسیار موثری می تواند داشته باشد با همدیگر همکاری و همفکری بیشتری داشته باشند.

** سطح بالای هیات های شرکت کننده

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به مراسم افتتاحیه دهمین اجلاس وزرای اطلاع رسانی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی گفت: ریاست جلسه از جمهوری گابن که قبلا ریاست نهمین دوره اجلاس وزرای اطلاع رسانی را در طول یکسال و نیم گذشته داشتند به جمهوری اسلامی ایران منتقل شد.

جنتی افزود: قطعا وقتی که مسوولان اطلاع رسانی 57 کشور گرد هم می نشینند و به نوعی با هم پیمان می بندند که خودشان را برای اجرای مجموعه ای از اقدامات متعهد و ملتزم می کنند، موثر خواهد بود.

وی اضافه کرد: این اجلاس با عنوان «همگرایی رسانه ای برای آرامش و صلح در جهان اسلام» شروع به کار کرده است و طبیعتا جمهوری اسلامی ایران که ریاست جلسه را در طول این دوره بر عهده خواهد داشت، می تواند اثربخشی خوبی داشته باشد.

رییس دهمین اجلاس وزرای اطلاع رسانی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی تاکید کرد: دبیرخانه سازمان همکاری اسلامی باید تلاش کند به تصمیماتی که گرفته می شود جامه عمل بپوشاند و ما به دنبال این هستیم که تروییکایی که تشکیل خواهد شد، مصوبات را پیگیری کند.

جنتی یادآور شد: در این اجلاس حدود 20 کشور در حد وزیر شرکت کرده اند که نسبت به دوره قبلی که در سال 1378 در تهران تشکیل شده بود هم تعداد وزرایی که شرکت کرده اند، بیشتر است، سایر هیات ها هم در سطوح بالایی شرکت کرده اند و مجموعا حضور خیلی خوبی در این دوره داشته اند.

وی خاطر نشان کرد: علیرغم این که در برخی کشورهای اسلامی تنش ها و مشکلاتی داشتیم که طبیعتا بعضی از آنها نتوانستند در این اجلاس شرکت کنند اما به نظرم سطح شرکت کنندگان، سطح خوبی است.