رهبر جمهوری اسلامی گفته است: مسئولان ما میگویند ما به ۱۹۰ هزار سو احتیاج داریم. ممکن است این نیاز مال امسال و دو سال دیگر و پنج سال دیگر نباشد، امّا این نیاز قطعى کشور است.
وب سایت انگلیسی بی بی سی (BBC) یک روز بعد از سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی در جمع کارگزاران نظام اسلامی، به تحلیل سخنان ایشان درباره اختلافات ایران و 1+5 بر سر موضوع غنی سازی اورانیوم پرداخت.
بی بی سی می نویسد: « آیتالله خامنهای ، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در سخنان روز دوشنبه (۱۶ تیر) در جمع مسئولان دولتی علاوه بر ارائه روایتی رسمی از اختلاف با قدرتهای جهانی بر سر یکی از مهمترین موضوعهای مورد مذاکره در پرونده هسته ای ایران -یعنی توان غنیسازی اورانیوم- برای اولین بار به طور مشخص با ارائه اعداد و ارقام، جزئیات این اختلاف را آشکار کرده است.
او از خواسته امریکاییها درباره حد ظرفیت غنیسازی ایران انتقاد کرده و گفته است که “حرف آن ها در این قضیه، حرف ناحقی است” و افزوده طرف مقابل “به مرگ گرفته که به تب راضی بشوید”.»
وب سایت شبکه دولتی انگلیس در ادامه تحلیل خود می نویسد: «رهبر ایران انتظار امریکاییها را اینطور بیان کرده است: “هدف آن ها این است که جمهورى اسلامى را در باب ظرفیّت غنىسازى مثلاً -که یکى از مسائل است- به ده هزار سو راضى کنند… که محصول حدود ده هزار سانتریفیوژ -همین قدیمىهایى که از قبل داشتیم و داریم- است”.»
بی بی سی در توضیح واژه “سو” می افزاید: «سو (SWU) واحدی که آقای خامنه ای به آن اشاره کرده، به عنوان “واحد کار جداسازی” شناخته میشود که بازتابدهنده ظرفیت غنیسازی اورانیوم توسط واحدهای سانتریفیوژ است.
توان دستگاههای نسل اول سانتریفیوژ ایران یا (IR-1) در گزارشهای مختلف بین (۰.۸ تا ۱.۲) سو برآورد شده است. به این معنا که برای رسیدن به معادل ده هزار سو توان غنیسازی اورانیوم، حدود ۱۰ هزار دستگاه نسل قدیم لازم است.»
وب سایت این شبکه انگلیسی می افزاید: «بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران تا حدود دو ماه پیش، بیش از ۹۰۰۰ دستگاه سانتریفیوژ فعال از نسل اول، تنها در تأسیسات هستهای نطنز داشته است.
بنابراین به نظر میآید توان معادل ده هزار سو که به گفته آقای خامنهای سقف مورد نظر امریکاییهاست، در حال حاضر برای ایران قابل دسترسی است.
این گذشته از دستگاههای نسل دوم ایران (IR-2) است که حدود هزار واحد از آن در تأسیسات نطنز نصب شده است. قدرت جداسازی واحدهای (IR-2) در گزارشهای مختلف بین ۴ تا ۵ سو تخمین زده شده، یعنی برای رسیدن به حد توان مورد نظر امریکا (ده هزار سو) به دوهزار تا ۲۵۰۰ واحد نسل دو نیاز است.»
تفاوت آشکاری که «بی بی سی» می گوید
شبکه خاندان سلطنتی انگلیس به تفاوت آشکار نیاز ایران و امریکا می پردازد و می نویسد: «اما پیشبینی آیتالله خامنهای از نیاز ایران با آنچه که امریکاییها -به گفته خود او- در نظر دارند، تفاوتی آشکار دارد.
رهبر جمهوری اسلامی گفته است: “مسئولان ما میگویند ما به ۱۹۰ هزار سو احتیاج داریم. ممکن است این نیاز مال امسال و دو سال دیگر و پنج سال دیگر نباشد، امّا این نیاز قطعى کشور است”.»
جدول «بی بی سی» از تعداد سانتریفیوژهای ایران تا ماه مه ۲۰۱۴
در ادامه این تحلیل آمده است: «به این ترتیب آنچه که او [ آیتالله خامنهای ] برای توان غنیسازی ایران در نظر دارد، حدود ۱۹ برابر میزانی است که امریکاییها از ایران میخواهند.»
بی بی سی با اشاره به گفتگوی امروز رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در همین رابطه، می نویسد: «علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، امروز سه شنبه ۱۷ تیر در توضیح رقم اعلامشده توسط آیتالله خامنهای گفته است که ۱۹۰ هزار سو، توانی است که برای تأمین یک سال سوخت نیروگاه اتمی بوشهر مورد نیاز است.
تأمین چنین توان و ظرفیتی، بسته به نوع و نسل سانتریفیوژها ممکن است با تعداد متفاوتی از واحدهای کاری برآورده شود.
اگر ایران قصد داشته باشد تنها از طریق سانتریفیوژهای نسل دو به هدف مورد نظر رهبر جمهوری اسلامی برسد، به حدود ۴۰ هزار واحد نیاز دارد.
این در حالی است که آقای صالحی در گفتوگوی خود با ایسنا خبر داده است که “ایران سانتریفیوژهایی در اختیار دارد که توانشان ۲۴ سو است”.»
رسانه دولتی انگلیس در پایان خاطرنشان کرد: «اگر ایران چنین سانتریفیوژهایی را فعال کند، با حدود ۸ هزار واحد آن به نیاز مورد نظرش خواهد رسید. به این ترتیب و با در نظر گرفتن اظهارات آیتالله خامنهای که گفته امریکاییها میخواهند ایران را به دههزار سو راضى کنند، می توان حدس زد که آنچه مورد اختلاف است نه “تعداد سانتریفیوژها” بلکه مجموعه ظرفیت آن هاست.»
Friday, 8 November , 2024