برای ذکر و فرستادن صلوات در روایات اهل بیت (ع) آثار فراوانی نقل شده و آن را عامل نابودی و انهدام گناهان و ذخیره ای برای آخرت بر شمرده اند.
در باره جایگاه رفیع صلوات بر محمد و آل محمد (ص) روایات گوناگونی نقل شده، اما این صلوات در ماه رمضان آثاری مضاعف دارد. رسول خدا (صلى الله علیه و آله و سلم ) ضمن خطبه اى که در فضیلت ماه رمضان خواند، فرمود: هر که در این ماه ، بر من صلوات فرستد، حق تعالى ترازوى اعمال او را سنگین مى کند، در روزى که ترازوهاى اعمال سبک باشد.
برآورده شدن صد حاجت دنیوی و سی حاجت اخروی
درباره سیره رفتاری امام رضا(ع) نسبت به صلوات روایات متعددی ذکر شده است. از جمله راوى مى گوید: از امام رضا علیه السلام شنیدم که فرمود: کسى که پس از نماز صبح یا نماز مغرب پیش از آن که برخیزد یا با کسى صحبت کند، بگوید : ان الله و ملائکته یصلون على النبى یا ایها الذین آمنوا صلوا علیه و سلموا تسلیما. اللهم صل على محمد النبى و ذریته خداوند صد حاجت او را برآورده مى سازد. هفتاد حاجت در دنیا و سى حاجت در آخرت . عرض کرد مراد از صلوات خدا و صلوات فرشتگان و صلوات مومنین چیست ؟ فرمودند: مراد از صلوات فرستادن خدا، نزول رحمت است بر او. و منظور از صلوات فرستادن فرشتگان ، این است که آنها پیامبر صلى الله علیه و آله را مدح و ثنا مى گویند. و معنى صلوات فرستادن مومنین دعاى آنان براى پیامبر صلى الله علیه و آله است.
خیر در دنیا و آخرت
امام رضا (ع) همچنین فرمود: یکى از اسرار آل محمد در صلوات بر پیامبر و آل او، این صلوات است: اللهم صل على محمد و آل محمد فى الاولین . و صل على محمد و آل محمد فى الآخرین . و صل على محمد و آل محمد فى الملاء الاعلى . و صل على محمد و آل محمد فى المرسلین . اللهم اعط الوسیلة و الشرف و الفضیلة و الدرجة الکبیرة . اللهم انى آمنت بمحمد و لم اره فلا تحرمنى یوم القیام رویته و ارزقنى صحبته و توفنى على ملته و اسقنى من حوضه مشربا رویا سائغا هنئا لا اظما بعده ابدا انک على کل شى ء قدیر اللهم کما آمنت بمحمد و لم اره فعرفنى فى الجنان وجهه اللهم بلغ روح محمد عنى تحیة کثیرة و سلاما همانا کسى که سه بار در بامداد و سه بار در شب با این ذکر صلوات بفرستد، گناهانش از بین رفته و خطاهایش محو مى گردد؛ سرورش دوام یافته و دعایش مستجاب مى گردد به آرزوى خود رسیده و رزقش زیاد مى گردد، در مقابل دشمنش یارى گردیده ، اسباب همه خیرها برایش مهیا شده و از دوستان پیامبرش در بهشتهاى اعلى قرار داده مى شود.
سیره امام رضا (ع) درباره صلوات
امام رضا علیه السلام نه تنها در زمینه گفتاری به مناسبت های مختلف از آثار صلوات یاد کرده و فرمود: هر کس نتواند کفاره گناهانش را بپردازد باید بر محمد و آلش درود فراوان بفرستد چه آن گناهان را منهدم مى سازد.؛ بلکه در سیره عملی هم خود به این توصیه ها عمل می نمود و بر محمد و آل محمد درود می فرستاد.
در برخی روایت آمده است که امام رضا علیه السلام هنگام صبح پس از نماز و پس از سلام ، در جایگاه نماز مى نشست و به تسبیح و حمد و تکبیر و تهلیل خدا مشغول مى شد، و به پیامبر و آل او صلوات مى فرستاد تا این که خورشید طلوع مى کرد.
همچنین در این زمینه رجاء بن ابى ضحاک مى گوید: امام رضا علیه السلام دعاهایش را با صلوات فرستادن بر محمد و خاندان او شروع مى کرد، و در نماز و غیر آن زیاد صلوات مى فرستاد.
منبع:تسنیم
Sunday, 24 November , 2024