در حال حاضر این سوال برای اذهان عمومی مطرح است که ماجرای تعیین نماینده ایران در سازمان ملل به کجا رسیده و چرا پاسخ شفافی از سوی مسئولان در این رابطه داده نمی شود؛ لذا انتظار می رود که مسئولان مربوطه هر چه سریعتر در این رابطه اطلاع رسانی لازم را انجام دهند.
اوایل سال جاری بود که خبرگزاری رویترز در خبری به نقل از منابع ایرانی اعلام کرد رئیسجمهوری اسلامی ایران «حمید ابوطالبی» را که دیپلماتی کهنهکار با سوابق کلیدی در اروپا است را بهعنوان نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد برگزیده است.
**انتشار خبر انتصاب “ابوطالبی” از سوی رویترز
رویتر ز در این خبر نوشت: ابوطالبی پیش از این سفیر ایران در ایتالیا، بلژیک و استرالیا بود و قرار است جانشین «محمد خزاعی» شود. وی از اوایل دهه 1980 میلادی و اندکی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران فعالیتهای دیپلماتیک خود را آغاز کرده است.
این خبرگزاری به نقل از یک دیپلمات غربی که خواست نامش فاش نشود، مدعی شد که ابوطالبی دیپلماتی نزدیک به حسن روحانی رئیسجمهور فعلی و اکبر هاشمی رفسنجانی رئیسجمهور اسبق ایران است و وی اگرچه در دوران محمود احمدینژاد نیز دیپلمات بوده از نیروهای نزدیک به وی محسوب نمیشود.
رویترز همچنین مدعی شد که ابوطالبی در آنچه مذاکرات محرمانه ایران و ایالات متحده خوانده میشود و منجر به توافق هستهای موقت بین ایران و 1+5 شده است، نقشی نداشته است.
**ماجرا از کجا آغاز شد؟
در حالی که محمد خزاعی نماینده قبلی ایران در سازمان ملل در زمستان گذشته از همکاران خود در نیویورک خداحافظی کرد؛ متعاقب آن اعلام شد که حمید ابوطالبی قرار است به جای خزاعی ایران را در سازمان ملل نمایندگی کند.
نخستین بار موضوع صادر نشدن روادید را یک خبرنگار آمریکایی در وبلاگ خود منتشر کرد. ال کامن خبرنگار سیاسی واشنگتن پست روز یازدهم مارس (۲۰ اسفندماه) سوال درستی را به نیابت از مردم ایران مطرح می کند که ایرانیان از خود می پرسند چگونه فضای باز و جدید گفتگو میان ایران و آمریکا قرار است به اشتراک گذاشته شود حال آنکه تهران قادر نیست مقام عالی رتبه خود را که می تواند نقش مهمی در باز شدن انجماد دیپلماتیک داشته باشد، به دفترش در سازمان ملل اعزام کند؟
تا چندی پیش کسی علت تاخیر در صدور ویزا برای ابوطالبی را نمی دانست تا اینکه روز ۱۴ فروردین وزارت خارجه آمریکا نگرانی شدید خود را از انتخاب «حمید ابوطالبی» سفیر جدید ایران در سازمان ملل که در تسخیر لانه جاسوسی در سال ۱۹۷۹ همکاری داشته است، اعلام کرد.«ماری هارف» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اعلام اینکه که کشورش انتخاب ابوطالبی را دلیلی برای نگرانی میداند گفت: «به نظر ما، انتخاب ابوطالبی بسیار مشکلساز خواهد بود و این مورد را به دقت تحتنظر داریم و درباره این انتخاب احتمالی بسیار نگرانیم.»
در همان روز ۲۹ سناتور جمهوریخواه آمریکایی طی نامهای به رئیس جمهور این کشور از باراک اوباما خواستند به حمید ابوطالبی روادید و اجازه ورود به آمریکا داده نشود.
البته فردای آن روز کاخ سفید اعلام کرد که انتخاب ابوطالبی هیچ تاثیری بر روند مذاکرات ایران و آمریکا نخواهد داشت.جی کارنی سخنگوی کاخ سفید در گفتوگو با پایگاه خبری بلیز گفت که تعیین کسی که گفته میشود در جریان گروگانگیری سفارت آمریکا در سال ۱۹۷۹ دست داشته است، تاثیری بر ادامه مذاکرات ایران و آمریکا در خصوص برنامههای هستهای ایران نخواهد داشت.
**ابوطالبی از ورود به آمریکا منع شد
سنای آمریکا طرحی را تصویب کرد که بر اساس آن “حمید ابوطالبی” سفیری که ایران برای نمایندگی خود در سازمان ملل متحد پیشنهاد کرده، اجازه ورود به خاک آمریکا را نخواهد داشت.
دلیل این درخواست، گزارشی است که چند روز قبل بلومبرگ در مورد ابوطالبی منتشر کرد و وی را جزو افرادی دانست که در حمله به سفارت آمریکا و تسخیر آن در ۱۳ آبان سال ۱۳۵۸ حضور داشتند. این طرح از سوی تد کروز سناتور ایالت تگزاس پیشنهاد شده است. این طرح برای اجرایی شدن باید به تایید مجلس نمایندگان و امضای رئیس جمهور آمریکا برسد.
در همین رابطه “چارلز شومر” نماینده دموکرات در سنا گفت : ما باید در را به روی او و کسانی مانند او پیش از آنکه حتی وارد آمریکا شوند ببندیم؛ و این دقیقا همان چیزی است که این لایحه آن را شدنی میکند.
بالأخره ماجرای پر فراز و نشیب “حمید ابوطالبی” به انتهای خط رسید و “باراک اوباما” رئیس جمهور آمریکا، قانون منع ورود ابوطالبی به خاک آمریکا به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل را امضا کرد و هماهنگ با سنا و کنگره آمریکا به روشنی اعلام کرد با افرادی که مخالف منافع ملی آمریکا باشند، شوخی ندارد و اجازه ورود چنین اشخاصی را به خاک آمریکا نخواهد داد.
البته حمید ابوطالبی خود در اسفند سال گذشته در مصاحبهای حضور در میان دانشجویان پیروز خط امام و تسخیر لانه جاسوسی را رد کرده بود.
متعاقب این مصوبه ها کاخ سفید اعلام کرد که دولت آمریکا به مقامات ایرانی اطلاع داده که “حمید ابوطالبی” برای نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد انتخاب مناسبی نیست.
**واکنش مسئولان سیاست خارجی به مخالفت آمریکا با ورود ابوطالبی به این کشور
در همین رابطه “مرضیه افخم” سخنگوی وزارت امور خارجه در کنفرانس خبری هفتگی خود در واکنش به این مصوبه سنا و اینکه آیا ممکن است شخص دیگری به جای آقای ابوطالبی به سازمان ملل معرفی شود، گفت: ما سفیرمان را انتخاب کرده ایم و مکاتبات و مجاری اداری آن انجام شده و از نظر ما سفیر ما شایستگی دارد.
افخم با اشاره به سوابق ابوطالبی در دیگر کشورهای اروپایی افزود: ما پیگیری های خودمان را از کانال های دیپلماتیک ادامه می دهیم و ارزیابی و ملاک ما برای این کار موضع گیری های رسمی است و هر پاسخ رسمی در قبال موضع گیری رسمی خواهد بود.
این در حالی است که «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان که به مدت هشت سال نماینده دائم ایران در سازمان ملل بود، از ابوطالبی به عنوان « یکی از مجرب ترین، منطقی ترین و با سابقه ترین دیپلمات های ایران» و مناسب برای نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل نام برده و گفته بود که او سابقه سفارت در ایتالیا ، بلژیک و استرالیا را دارد و پیش از این نیز بارها به عنوان دیپلمات جمهوری اسلامی ایران به نیویورک سفر کرده و در جلسات سازمان ملل حضور داشته است.
«سید عباس عراقچی» معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه نیز اعلام کرد وزارت امور خارجه از طریق مکانیزم های حقوقی پیش بینی شده در سازمان ملل در حال پیگیری موضوع است.
**لزوم توجه و دقت بیشتر مسئولان در مواجه با دشمن
هرچند بعد از انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، دولت جدید رویکرد متفاوتی را در قبال غرب و آمریکا اتخاذ کرد و مدعی شد با تغییر رویه های قبلی در قبال دولت های غربی می توان تعامل آن ها نسبت به مردم ایران را بهبود بخشید، اما آنچه که در طول این چندماه عمر دولت، در حوزه نوع مواجهه غربی ها و به ویژه آمریکایی ها با ایران به وقوع پیوسته است، نه تنها بهبود رویه گذشته نبوده است، که مع الاسف گستاخی و برخوردهای اهانت آمیز بیشتری را از سوی آمریکا و غربی ها نسبت به ایران شاهد بوده ایم.
موضوع عدم صدور روادید برای ابوطالبی که به عنوان نماینده ایران در سازمان ملل از سوی دولت معرفی شده یکی از این نمونهها است. نکته ی جالب توجه اینکه دولت آمریکا در شرایطی دست به این اقدام مغایر با قوانین بین المللی زده است که طبق گفته مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه، ابوطالبی قبلا و در دهه 70 برای حضور در سازمان ملل از دولت آمریکا روادید دریافت کرده است.
در حال حاضر که دولت در آستانه یک سالگی قرار دارد مردم در حالی شاهد دهن کجی آشکار آمریکا هستند و ایالات متحده مانع ورود نماینده کشورمان به سازمان ملل شده است، که در دوره های قبل که دولت ایران قاطعانه مقابل زورگویی های امریکا موضع می گرفت، هیچ گاه شاهد چنین برخوردی نبودیم و در بدترین شرایط تعامل های ایران و آمریکا برای نماینده های ایران روادید صادر شده است.
**اصرار آمریکا بر دشمنی با ایران
برخورد اینچنینی با ابوطالبی هرچند ناشی از گستاخی و خوی سلطه طلبی دولت آمریکا است اما پیامد مهم و مثبت دیگرش این است که مردم بیش از گذشته به خباثت و سنگ اندازی و دخالت های دولت جنایت کار آمریکا در امور داخلی دیگر کشورها پی برده اند. این اتفاق بار دیگر نشان داد که راه حل مواجهه با دشمنی که جز به نابودی جمهوری اسلامی راضی نمی شود، مماشات و وادادگی نیست، چرا که این نوع برخورد با دولتی که خوی استکباری دارد، نتیجه ای جز گستاخی بیش از پیش آن دولت نخواهد داشت. این موضوع بهتر از قبل روشن کرد که بهترین شکل مواجهه با نظام سلطه و دولت خبیث امریکا، ایستادگی در مقابل زورگویی های آن ها و اتکا و اعتماد به مردم و ظرفیت های داخلی است.
اگر چه آمریکا در لانه جاسوسی و بر خلاف پروتکلهای بین المللی و به واقع در حال جاسوسی و فتنهانگیزی بود و مدارک و اعترافات دیپلماتهای آمریکایی نیز بر صحت این واقعیت میافزاید، اما این کشور نه تنها از دشمنی و تهدید و ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران در این سی و چند سال از انقلاب اسلامی، عذرخواهی نکرده است بلکه در ماجرای اخیر به روشنی نشان داد دشمن منافع ملی و مردم ایران و اگر کسی به آمریکا بگوید چرا علیه کشور من جاسوسی میکنی، آمریکا او را به عنوان تروریست به مردم جهان معرفی می کند، ولی در داخل مرزهای کشور، بودند کسانی که آن زمان به زعم خود و بدون بصیرت وارد سفارت آمریکا شدند و تا سالیان درازی پز انقلابیگری دادند ولی مقابل قلدری و ایستادگی آمریکا با افسوس فراوان اعلام کردند که حاضریم بابت تصرف سفارت آمریکا و به دلیل جلوگیری از جاسوسی این کشور، “عذرخواهی کنیم” و این قسمت سیاه ماجرای فرستادن ابوطالبی به آمریکا بود که باید به دوستان قدیمی بگوییم انقلابی شدن در اوایل انقلاب، فضیلت زیادی محسوب نمیشود بلکه انقلابی ماندن و صبوری مقابل تگناها، فشارها و زخم زبانها فضیلت دارد.
به هر صورت امید می رود بعد از این همه گستاخی و دهن کجی دولت آمریکا نسبت به دولت و مردم ایران، مسئولین دولت و دیپلماسی ایران قدری واقع بینانه تر به موضوع استکبار و نظام سلطه نگاه کنند، و با اتخاذ رویکردی که در شان مردم و دولت ایران باشد در قبال دولت های زورگو، از انفعالی که این روزها در آن قرار گرفته اند، خارج شوند.
در حال حاضر این سوال برای اذهان عمومی مطرح است که ماجرای تعیین نماینده ایران در سازمان ملل به کجا رسیده و چرا پاسخ شفافی از سوی مسئولان در این رابطه داده نمی شود؛ لذا انتظار می رود که مسئولان مربوطه هر چه سریعتر در این رابطه اطلاع رسانی لازم را انجام دهند.
منبع: دانا
Friday, 8 November , 2024