این روزها دوباره بانکها و مساله سود بانکی بر سرزبانها افتاده است ؛ ازدیگر سو ماجرای معوقات بانکی وارد فاز جدیدی شده ؛ مرحله ای که نشان میدهد خیلی از وامهای بانکی به کسانی داده شده که وثیقه کافی ندارند یا اصلا ازهمان روز اول برای پس ندادن اخذ شده است و باید بر روی انها خط قرمز کشید.
این درحالی است که گلایه ها از سیستم بانکی کشورمان به همین چند مورد ختم نمیشودو نظام معیوب بانکداری کشورمان که قرار بود در مرحله بعدی طرح تحول اقتصادی که احمدی نژاد مدعی ان بود اصلاحات لازم را بخود ببیند؛ همچنان درپیچ وخمهای اولیه مانده و جز اینکه هر روز شاهد گشایش یک شعبه مجلل هستیم و بر سرمایه انها افزوده میشود ؛ هیچ دستاورد دیگری نداشته است.
***پول را با 18 درصد میگیرند و وام را با سود 30 درصد میدهند
یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس گفت:نگرانی اصلی این است که با 18 درصد سود به مردم پول می دهند و با 30 درصد سود پول را از مردم پس می گیرند و این ظلم به مردم است.
علی محمد احمدی،عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت گفت: بانک ها و موسسات اعتباری سپرده های خود را در سطح کوتاه مدت و میان مدت و بلند مدت تدوین کردند و به جز بانک مسکن که برای بخش مسکن مجوز دارد، بقیه بانک ها که از بانک مرکزی مجوز دارند و در چهار چوب قوانین شورای پول و اعتبار حرکت می کنند ، سود تسهیلاتی که پرداخت می کندد در حدود 18 و 20 و 21 درصد است.
نماینده مردم دهلران و آبدنان در مجلس شورای اسلامی در ادامه این مطلب افزود: اگر موسسه مالی و اعتباری در حال پرداخت بیش از این سود است خلاف می کند و این مسئله به نظارت ضعیف بانک مرکزی وش شورای پول و اعتبار باز می گردد.
احمدی تصریح کرد: آنچه برای بانک های دولتی و بانک های خصوصی و تجاری که ذیل بانک مرکزی هستند و با قوانین پولی و مالی و مصوبات شورای پول و اعتبار کار می کنند مجاز دانسته شده سقف 21 درصد است.
وی در این خصوص سود بازپرداخت وام های بانک ها را باعث نگرانی خواند و گفت: نگرانی اصلی این است که با 18 درصد سود به مردم پول می دهند و با 30 درصد سود پول را از مردم پس می گیرند و این ظلم به مردم است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس تصریح کرد:این که با سود 25 درصد هم به مردم پول بدهند و با سود 26 درصد پس بگیرند باید هم باعث خوشحالی است و به این هم می توان راضی بود اما پرداخت پول با سود 18 درصد و گرفتن پول با سود 30 درصد از مردم به حق باعث نگرانی است.
***بانک ها وارد عرصه بنگاه داری شده اند
یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم،گفت: بانک ها به عنوان عامل انحصاری تامین منابع پولی مورد نیاز، برای فعالیت های اقتصادی، در روش های تسهیلات دهی به گونه ای عمل می کنند که به جای حلقه واسط بین مردم و فعالان اقتصادی، به بنگاه داری ختم می شود.
ایرج ندیمی در گفتگوبا خانه ملت، باانتقاد از انحصاری بودن سرمایه گذاری در کشور، افزود: تامین منابع مالی و پولی مورد نیاز برای بنگاه های اقتصادی به صورت انحصاری برعهده نظام بانکی است که ما را درحوزه فعالیت های اقتصادی با مشکلات و مسائل متعددی روبرو می کند.
نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل در مجلس شورای اسلامی، معوقات بانکی، صف های طولانی و انتظار فعالان اقتصادی برای دریافت تسهیلات، مفاسد اقتصادی و عدم تناسب بین منابع و تسهیلات موجود با تعداد پروژه ها و تقاضاها از سوی فعالان اقتصادی و مردم را از انحصاری بودن سرمایه گذاری درکشور خواند و گفت:اگر تسهیلات اعطا شده از سوی بانک ها به تولید، اشتغال و صادرات منجر شود شاید بخشی از این مشکلات حل می شد،اما متاسفانه نواقصی وجود دارد که تمام این امور در حد کاغذبازی است.
ندیمی با اظهارنگرانی درخصوص محقق نشدن اهداف نظام درخصوص حمایت از بنگاه های اقتصادی و کارآفرینان، تاکید کرد: بانک ها باید کیفیت بازگشت سرمایه را تامین کرده و سود سپرده های مردم را بالا ببرند،نه اینکه خود به عنوان یک طرف معامله وارد عرصه بنگاه داری شوند.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه، تجربه نشان داده است، نظام بانکی ما ازنظرسیستم بازپرداخت، معیوب است، تصریح کرد:آمارو ارقام مربوط به معوقات بانکی موید این نکته است و بازنگریهایی باید در شیوه بازپرداخت تسهیلات از جمله نظارت، پایش و الکترونیکی شدن خدمات انجام گیرد.
عضوکمیسیون اقتصادی مجلس با انتقاد از شیوه وعملکرد بانک ها، در خصوص اخذ وثایق، اظهارداشت: بانک ها در خصوص قیمت گذاری و همچنین بحث حمایت از کارآفرینان همیشه حداقل ها را در نظر می گیرند که با این کار مشکلات کارآفرینان نه تنها تسهیل نمی شود بلکه وقت زیادی از آنها در روند اموربانکی اتلاف می شود.
ندیمی با اشاره به تحریم بانک های ایرانی از سوی کشورهای خارجی، اضافه کرد: یکی دیگر از مشکلات و مسائل مربوط به بانک ها، مسئله تحریم ها ست.
وی افزود: باتحریم شدن بانک های ایرانی امکان نقل و انتقال وجوه وجود ندارد و چون تنهامنبع تامین مالی فعالیت های اقتصادی بانک است، مسائل و مشکلات بنگاه های اقتصادی تشدید می شود.
نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل در مجلس درباره بحث افزایش سرمایه بانک ها،گفت: به دلیل نواقص موجود در سیستم بانکی که به مواردی از آنها اشاره شد، مجلس با افزایش سرمایه بانک ها موافق نیست.
***ربا خواری برخی از بانک ها در روز روشن
دیگر عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز ،گفت: بانک های خصوصی و دولتی در مسابقه افزایش سود تسهیلات بانکی قرار گرفته اند و تمرکز فعالیت های بانکی به کسب سود و اخذ جریمه دیرکرد بانکی خلاصه شده است.
ناصرعاشوری قلعه رودخانی افزود:متاسفانه در حال حاضر بانک های دولتی و خصوصی کشور در مسابقه افزایش سود قرار گرفته اند که این رقابت به نفع اقتصاد کشور نخواهد بود.
نماینده مردم فومن و شفت در مجلس شورای اسلامی گفت:اگر بانک ها در سود و زیان فعالیت های اقتصادی شریک و به شرکای واقعی بخش خصوصی تبدیل شوند قطعا سود تسهیلات پرداختی را از 10 الی 12 درصد به 24 الی 30 درصد افزایش نمی دهند.
این نماینده مردم در مجلس نهم ادامه داد: در حال حاضر با وجود سرمایه گذاری بیست ساله بانک های دولتی در شهرک های صنعتی، 45000 واحد تولیدی نیمه کاره و رها شده وجود دارد که این به دلیل عملکرد ضعف سیستم بانکی کشور است و نباید فراموش کرد که 60 الی 70 درصدی طرح هایی که مورد تائید بانک ها قرار می گیرند دارای توجیه اقتصادی لازم نیستند.
وی تشریح کرد: عملکرد ضعیف بانک ها در کارشناسی طرح های اقتصادی که به آنها تسهیلات بانکی تعلق می گیرد، باعث شده که در برخی موارد طرح ها بطور واقعی کارشناسی نشوند و دلیل این کار این است که در هنگام ارائه وام، ابتدا بانک ها به میزان وام و سود آن از مردم وثیقه دریافت می کنند بنابراین برای بانک خیلی مهم نخواهد بود که طرح با شکست مواجه و مردم ورشکست شوند این در حالی است که در هیچ کجای دنیا چنین برخوردی با سرمایه گذار نمی شود.
عاشوری قلعه رودخانی با تاکید بر اتخاذ مکانیزمی که سرمایه گذاری بانک ها را به سمت تولید هدایت کند، گفت: بانک ها باید از تولید، صنعت و کشاورزی سود کسب کنند تا اقتصاد بصورت واقعی رونق یابد و نباید فعالیت های بانکی بر روی کسب سود از جریمه های دیرکرد معوقات بانکی خلاصه شود.
این نماینده مردم در مجلس نهم ادامه داد: حمایت عملی بانک ها از تولید در بخشهای صنعت، کشاورزی و مسکن باعث می شود که زمینه تحقق اقتصاد مقاومتی مدنظر مقام معظم رهبری، فراهم آید.
*** اقتصاد کشور را تهدید می کنند
درهمین حال یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با بیان این که سپرده گذاری بانکهای خصوصی در بخش هایی است که هیچ بازخورد مناسبی برای کشور ندارد و عامل تورم است گفت:رویکرد بانک های خصوصی تهدیدی جدی برای اقتصاد کشور محسوب می شود.
سعید زمانیان دهکردی در گفت وگو با خانه ملت، با انتقاد از عملکرد سیستم نظام بانکی کشور اظهار کرد: از وقتی که بانکداری به بخش خصوصی واگذارشده است بر روی آن ها نظارت کافی صورت نمی گیرد و از طرف دیگر اغلب آنها به دنبال سود بیشتر و منافع خود هستند بدون آن که به مقوله تولید داخلی توجه داشتند باشند.
نماینده مردم شهر کرد در مجلس شورای اسلامی با بیان این که تعریف کامل و جامعی از شیوه بانکداری اسلامی ارائه نشده است ادامه داد: بانک مرکزی آن طور که باید و شاید بر عملکرد بانک ها نظارت نمی کند و برای نمونه بانکی ملی هرجایی که احساس کند پروژه هایش به مرحله سود دهی میرسد سرمایه گذاری می کند و کاری به ارتقاء تولید ملی ندارد.
وی افزود: در سیستم فعلی بانکی کشور یک نفر می تواند میلیارد ها تومان وام بگیرد در حالی به بعضی ها که نیازمند واقعی هستند تسهیلاتی تعلق پیدا نمی کند و وقتی سپرده های مردم را جمع آوری می کند به سمت جاهایی که زیرساخت اقتصادی ندارد و سود دهی مقطعی دارد هدایت می کنند.
زمانیان با بیان این که بانک ها بیشتر در زمینه های بازرگانی و خدمات سرمایه گذاری می کنند افزود: بدلیل آن که سود سریع و سهل الوصولی در این بخش ها دیده می شود بانک ها بیشتر تمایل به سرمایه گذاری در این بخش ها دارند و ضمن این که سعی می کنند تا یکدیگر را خنثی کنند.
وی تاکید کرد: یکی از مشکلاتی که می تواند اقتصاد کشورمان را تهدید کند بانک های خصوصی است چون رویکرد آنها صرفا کسب سود بیشتر به هر قیمتی که می شود است.
وی گفت:در بحث بانک های خصوصی و دولتی از نظر شکلی و ماهیتی زیر مجموعه مدیریتی بانک مرکزی نیستند و هرکاری که دلشان بخواهند انجام می دهند.
زمانیان دهکردی با انتقاد از عدم یاری بانک ها در موضوع اقتصاد مقاومتی بیان کرد: در حالی که اقتصاد کشور نیازمند سرمایه در گردش بود،در جایی غیر از پروژه های ملی سرمایه گذاری می کردند و به اقتصاد کشور آسیب زد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در پایان یاد آور شد:سیستم بانکی کشورهمراه با منافع ملی حرکت نمی کند و متاسفانه بیشتر بدنبال منافع خود و هیئت مدیره هستند و به نظر می رسد ساختار بانک ها باید تغییر پیدا کند.
منبع:قدس انلاین
Thursday, 7 November , 2024