به گزارش پایگاه خبری تحلیلی مبارکه نا،صنعت و محیط زیست از محورهای اصلی توسعهی پایدار هر کشور است. از سویی صنعتی شدن باعث ایجاد اشتغال، رشد اقتصادی، امکانات مدرن برای مردم شده و از سوی دیگر میتوان امکان حیات و استفاده از محیط زیست سالم را از بشر سلب کند. اما همواره منافع صنعت با محیط زیست در تضاد نیست. در این خصوص میتواند به بنگاههای صنعتی از جمله شرکت فولاد مبارکه اشاره کرد. یکی از اهداف کلان شرکت فولاد مبارکه اصفهان همزمان با توسعه کمی در ظرفیتها و افزایش تنوع و کیفیت محصولات، بهبود مستمر وضعیت زیست محیطی شرکت است. امروزه جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار، رعایت ملاحظات زیست محیطی بهعنوان یک الزام در کشور مطرح است. فولاد مبارکه در این راستا از ابتدای راهاندازی موضوع محیط زیست را سرلوحه فعالیتهای خود قرار داده، به گونهای که به موازات تولید فولاد در این شرکت، سه مولفه آب، خاک و هوا همواره مورد توجه این شرکت بوده است.
از جمله عملکرد موفق فولاد مبارکه در بخش محیط زیست می توان به کاهش مصرف آب اشاره کرد. به طوری که برداشت آب از رودخانه از 29 میلیون مترمکعب به 17 میلیون مترمکعب علیرغم افزایش تولید کاهش داشته است. بر این مبنا فولاد مبارکه قهرمان کاهش مصرف آب در بین فولاد سازان جهان (مصرف 5/3 مترمکعب آب به ازای هر تن فولاد تولیدشده) است و اولین شرکت بزرگ کشور بوده که موفق به دریافت گواهینامه نظام مدیریت محیط زیست 14001 سال 1376 شد. شرکت فولاد مبارکه با تکمیل تصفیه خانه های پساب صنعتی آب صنعتی را بازچرخانی میکند. همچنین قسمتی از آب خام مورد نیاز شرکت از طریق جمع آوری، انتقال و تصفیه پساب شهرستانهای پیرامونی تامین میشود. این شرکت با بکارگیری روش احیا مستقیم جهت تبدیل کنسانتره به آهن خالص که از پاک ترین روش های احیای آهن است، استفاده میکند.
همچنین در این خصوص معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان معتقد است: شرکت فولاد مبارکه در پروژههای تعریف شده در کاهش مصرف آب و همچنین استفاده مجدد از پساب و فاضلاب شهرهای زرین شهر و مبارکه و در پیشبرد اهداف زیست محیطی شهرستان و استان بسیار خوب عمل کرده است به نحوی که این موضوع کمک شایانی به عدم تخلیه پساب و فاضلاب در رودخانه داشته است .
حمیرا صفی قلی در خصوص عملکرد شرکت فولاد مبارکه در حوزه مدیریت پسماند و آلودگی معتقد است: در بخش های مدیریت پسماندهای عادی و صنعتی و ویژه بر اساس پیگیریهای به عمل آمده اقدامات مناسب صورت پذیرفته و همچنان در حال انجام است. در حوزه آلودگی هوا پروژههای متعدد و متنوعی در اکثر بخش هایی که دارای مشکلات زیست محیطی است، تعریف و نسبت به ارائه برنامه زمان بندی به اداره حفاظت محیط زیست شهرستان مبارکه اقدام کردهاند که بخشی از این پروژهها به بهرهبرداری و بخش دیگر در حال اجرا و قسمت دیگر در حال رایزنی و انعقاد قرارداد با پیمانکاران خارجی است، بدیهی است در صورت اجرای کلیه پروژه های تعریف شده و به بهره برداری رسیدن آنها می تواند بخش عمده ای از آلودگی ها مدیریت گردند.
همچنین مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی فولاد مبارکه در این خصوص عنوان کرد:معمولا اغلب شرکتها، سالها پس از راه اندازی به فکر توجه به موضوعات زیست محیطی و پساب میافتند، ولی در این زمینه شرکت فولاد مبارکه اولین شرکتی بوده که همزمان با راه اندازی خطوط تولید، تصفیه پساب صنعتی را نیز آغاز کرد و واحد تصفیه پساب صنعتی همزمان با راه اندازی خطوط تولید در مدار قرار گرفت و این بدین معناست که شرکت فولاد مبارکه حتی یک روز نیز پساب تصفیه نشده خودش را به محیط پیرامون خود نفرستاده تا جاییکه پساب تصفیه شده برای آبیاری فضای سبز 1600 هکتاری نیز مورد استفاده قرار گرفته است و در این راستا عملا واحدهای تصفیه ما از سال 72 در مدار فعالیت قرار گرفتند.
مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی فولاد مبارکه با تاکید بر اینکه فولاد مبارکه به مسئله ضرورت آلوده نشدن آب، خاک و هوا اهتمام ویژه داشته است، افزود: ازجمله اقدامات مهم و بسیار موثری که در خطوط تولید این شرکت مورد توجه قرار گرفته و از سالهای گذشته اجرایی شده است نصب دستگاههای غبارگیر در خطوط تولید بوده که در بهداشت و سلامت محیط کارکنان فولاد مبارکه و همچنین در بهبود شرایط زیست محیطی منطقه نقش و تاثیر داشته و این ناشی از این است که فولاد مبارکه بحث محیط زیست را یکی از الزامات و مسئولیتهای اجتماعی خود میداند و آن را با مباحث اقتصادی گره نمیزند.
وی با اشاره به اینکه در شرکت فولاد مبارکه سرمایه گذاریهای بسیاری در زمینه مسائل زیست محیطی صورت گرفته است، بیان کرد: در تصمیم گیریهای سرمایهگذاری فولاد مبارکه، زمانی که به مباحث زیست محیطی میرسیم، ارزش و توجیه اقتصادی برای ما موضوعیتی ندارد، یعنی زمانی که پروژهای زیست محیطی تعریف میشود، ما دیگر به دنبال بازگشت سرمایه نیستیم و این بدان معناست که موضوع محیط زیست از مباحث مهم فولاد مبارکه است.
نیلی در ادامه گفت: از جمله دیگر موضوعاتی که در زمینه کاهش آلودگی اتمسفر فولاد مبارکه موثر است مسئله احداث سیستم HRSG در نیروگاه گازی فولاد مبارکه بود که این پروژه هم اکنون در پایان مرحله نصب و در شرف راه اندازی است که با اجرای این پروژه سالانه در حدود 140 هزار تن گاز گلخانهای کمتر در اتمسفر رها خواهد شد، به گونهای که با بهره برداری از این سیستم راندمان نیروگاه بین 5 تا 8 درصد ارتقا مییابد، یعنی در حوزه واحدهای بخار 8 درصد و در حوزه کل نیروگاه در حدود 5 درصد ارتقا روند کار را شاهد خواهیم بود که این مسئله در کاهش گازهای گلخانهای و همچنین کاهش هزینههای شرکت کمک شایانی خواهد کرد.
مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی فولاد مبارکه در ادامه سخنان خود گفت: موضوع دیگری که برای فولاد مبارکه مهم است موضوع آب از لحاظ استراتژیک و از لحاظ هم جوار بودن با رودخانه زاینده رود است که این مسئله برای فولاد مبارکه و منطقه از جایگاه ویژهای برخوردار است.
وی تصریح کرد: وضعیت پساب در منطقه در سالهای گذشته به گونهای بوده که شهرهای همجوار شرکت فولاد مبارکه پساب شهری خود را در داخل رودخانه رها میکردند و عملاً وضعیت آب رودخانه در پایین دست وضعیت غیر مطمئنی برای مصارف مختلف بوده است که در همین راستا، فولاد مبارکه به عنوان اولین شرکت بزرگ، تصفیه خانههای فاضلاب را در منطقه و شهرهای اطراف احداث کرد و با سرمایه گذاری، کمک بسیاری به احداث و ایجاد شبکههای جمع آوری پساب شهری در این مناطق کرد که در نهایت با این قبیل اقدامات توانستیم از آلودگی رودخانه جلوگیری کرده و بهداشت عمومی منطقه را ارتقا بخشیم.
Saturday, 23 November , 2024