آمارهای منتشر شده از مراجع رسمی نشان میدهد که طی سالهای اخیر مصرف دخانیات طی سالهای اخیر خصوصا در بین قشر جوان افزایش چشمگیری داشته است؛ به گفته مسئولان وزارت بهداشت شیوع مصرف دخانیات در مردان 25.16 و در زنان کشور 4 درصد گزارش شده است همچنین بر اساس تحقیقات شیوع مصرف دخانیات در زنان رو به افزایش است.
نقش دخانیات در بروز بیماریهای غیر واگیر
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران با بیان اینکه موضوع دخانیات در کشور ما باید از چند جنبه مورد بررسی قرار گیرد اظهار داشت: مباحث بهداشت و سلامت، بحث اقتصادی، اجتماعی و سیاسی از جمله موضوعاتی است که به طور مستقیم با دخانیات در ارتباط قرار دارد اما از نظر ما که در حوزه سلامت فعالیت میکنیم همیشه اعلام کردهایم که شایعترین علت مرگ و میر در دنیا بیماریهای غیرواگیر است که در کشورهای در حال توسعه بیماریهای عفونی یا واگیردار زمانی بسیار شایع بود اما با اقدامات سازمان بهداشت جهانی رقم این بیماریها به شدت کاهش پیدا کرد اما همچنان 4 دسته بیماریهای غیر واگیر مانند بیماریهای قلبی، تنفسی، سرطانها و دیابت در سطح کشندهترین بیماریها قرار دارد که در ایران نیز بیش از 75 درصد مرگ و میرها به دلیل این بیماریها بروز میکند که 40 درصد آنها مربوط به بیماریهای قلبی است. باید توجه داشته باشیم که مصرف دخانیات بر تمام ارگانهای بدن تأثیر میگذارد و مهمترین عامل بروزی بیماریهای غیرواگیر به شمار میرود هر چند که رژیم غذایی نامناسب و فعالیت فیزیکی نامطلوب نیز میتواند بر بروز این بیماریها اثرگذار باشد.
14 درصد ایرانیها دخانیات مصرف میکنند
وی افزود: با توجه به ارزان و در دسترس بودن دخانیات در کشور ما حدود 14 درصد مردم جامعه روی به مصرف این مواد آوردهاند و همچنین 86 درصد دیگر افراد جامعه گرایشی به سمت این مواد نداشتهاند اما باید توجه کنیم که برنامهریزیهای دقیقی باید در خصوص کاهش و پیشگیری از مصرف مواد دخانی در 14 درصد افرادی که از این مواد استفاده میکنند انجام شود. 14 درصد افرادی که در جامعه استعمال دخانیات دارند بیشترین هزینه را به بودجه درمان کشور تحمیل میکند و آن 86 درصدی که گرایش به استفاده از مواد دخانی ندارند باید هزینه درمان این افراد را بپردازند که لازم است در این خصوص مطالبهگری عمومی صورت گیرد.
افزایش مالیات بر مواد دخانی مهمترین عامل پیشگیری از مصرف دخانیات
مسجدی ادامه داد: در تمام دنیا از مالیات و افزایش قیمت به عنوان مؤثرترین راه برای کاهش مواد دخانی یاد میشود که متأسفانه در کشور ما در این رابطه بسیار ضعیف عمل شده است و برخی از افراد با توجیهات عامهپسندانه به دنبال فرار از پاسخگویی در این زمینه هستند. به طوری که برخی ادعا میکنند در صورتی که مالیات مواد دخانی افزایش یابد میزان قاچاق این مواد نیز در کشور زیاد خواهد شد که میتوان با برنامهریزیهای دقیق و نظارت بیشتر از ورود دخانیات به صورت قاچاق جلوگیری به عمل آورد.
علت گرایش دختران به مصرف دخانیات
وی خاطرنشان کرد: تمام افرادی که به دنبال مصرف مواد مخدر میروند در اولین تجربه خود حس نشاط و آرامش را دارند و فردی که به این حالت میرسد مطمئناً برای دفعات بعدی نیز روی به مصرف دخانیات میآورد که پس از تکرار این موضوع فرد در دام مواد دخانی گرفتار شده است باید توجه داشت که با هر بار مصرف دخانیات مغز انسان به آن میزان عادت کرده و برای رسیدن به آرامش احساس نیاز بیشتری پیدا میکند.
معمولاً افرادی که روی به مصرف دخانیات میآورند پس از مدتی با حالاتی مثل پرخاشگری، اضطراب و افسردگی مواجه میشوند و آستانه تحمل آنها بسیار پایین میآید.
7200 ماده سمی در دود قلیان وجود دارد
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران با بیان اینکه در دود سیگار بیش از 4 هزار نوع ماده سمی وجود دارد توضیح داد: اگر سیگار به طور معمولی سوزانده شود گازهای سمی از خود استخراج نمیکند اما زمانی که سیگار روشن میشود حرارت نوک آن بین 850 تا 950 درجه سانتیگراد است که در آن نقطه تصعید رخ داده و به صورت زنجیرهای شکست مولکولی ایجاد میشود که همین موضوع باعث آزاد شدن مواد سمی و انتقال آن به بدن فرد خواهد شد باید توجه داشت که در توتون قلیان نیز 7200 نوع ماده سمی وجود دارد که عوارض آن چندین برابر سیگار است در حالی که برخی افراد فکر میکنند به دلیل اینکه دود قلیان از آب میگذرد ضرری برای سلامتی آنها نخواهد داشت.
عوارض مصرف سیگار در خانمهای باردار
وی تاکید کرد: خانمهایی که اقدام به مصرف سیگار یا قلیان میکنند پس از گذشت مدتی دچار شکنندگی و ریزش مو، چروک پوست و تغییر شکل ناخن میشوند باید توجه داشت که هیچ جای بدن از دود مصون نخواهد ماند و حتی افرادی که در معرض دود استعمال دخانیات قرار دارند نیز با عوارضی مواجه خواهند شد.
دود سیگار به سه دسته تقسیمبندی میشود، دسته اول دودی است که مستقیماً از سیگار خارج شده و فرد آن را استنشاق میکند و دسته دوم دودی است که از طرف فرد سیگاری بر اطرافیان اثر خواهد گذاشت و دوددسته سوم ذرات معلقی است که از طرف فرد سیگاری بر روی میز، فرش و یا سایر اماکن مینشیند که در صورت جذب پوستی باعث بروز سرطان و سایر بیماریها خواهد شد.
انتهای پیام / فارس
Sunday, 24 November , 2024