مبارکه نا- سید روح الله رفعتی پور/ ازدواج یکی از مهمترین اتفاقاتی است که در زندگی هر انسانی رخ می دهد و به همین دلیل دارای اهمیتی بسیار بالاست. ازدواج هسته ی اولیه ی ایجاد خانواده و زیربنای ایجاد جامعه ی انسانی است. از جمله ی مهم ترین محیط هایی که در سازندگی انسان نقشی فوق العاده مهم دارد خانواده است و به نوعی می توان خانواده را مکتب انسان سازی دانست.
ازدواج علاوه بر آنکه باعث استحکام شخصیت مرد و زن و آرامش روانی آنان می شود، بهداشت و سلامت روانی و ارتقای روحی و معنوی یک جامعه را نیز به دنبال دارد.
در دین مبین اسلام نسبت به ازدواج، عنایت و اهتمام بسیار شده است. از نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله) اینگونه نقل شده است: «ما بُنی فی الإسلام أحبَّ إلی اللهِ عزّ و جلّ مِنَ التَّزویجِ» بنایی در اسلام نزد خدا محبوبتر از ازدواج نیست.(۱)
از این رو اسلام برای تسهیل در امر ازدواج، موانع و سد این مهم را از سر راه برداشته است. از نظر اسلام هرچه مهریه و جهیزیه کمتر باشد، مطلوبتر و بهتر است. اصولاً از روش پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) و ائمه طاهرین (علیهم السلام) و مسلمان های صدر اسلام به روشنی به دست می آید که مانعی در راه ازدواج کردن نیست، چون آنها همه ی موانع را برداشته اند.(۲)
*موانع پیش روی ازدواج و افزایش سن دختران و پسران
بنابراین موانعی که امروزه بر اساس هوی و هوس و حسادت ایجاد شده را می توان نوعی بدعت و دوری از سیره پیشوایان دین دانست که باعث بالارفتن سن ازدواج و به تبع آن افزایش آسیب های اجتماعی و روانی شده است.
متأسفانه امروز مسأله ازدواج و تشکیل خانواده به یکی از مشکل ترین مسائل اجتماعی تبدیل شده است، زیرا کوهی از مشکلات در برابر این مسأله مهم و البته ساده، خودنمایی کرده و آن را به شکل مسأله ای ترسناک در آورده است و به همین دلیل جوانان بسیاری چه دختر و چه پسر در انتظار و آرزوی ازدواج مانده اند و آن را به صورت مسیری غیر قابل عبور می بینند و همین تأخیر در ازدواج باعث بدپسندی و ایرادات واهی در ازدواج شده است.
نکته دردناک آن که متأسفانه در اجرای آداب و رسوم غلط و تشریفات زشتی که در مسأله ی ازدواج ایجاد شده است، فرقی بین خانواده های غنی و فقیر نیست و هرکدام به نوعی خود را در دام این رسوم غلط انداخته اند، مرفهین به شکلی و طبقات پایین اقتصادی به شکلی دیگر.
*آداب و رسومی که به غلط در امر ازدواج نهادینه شده است
برخی از رسوم غلط و آداب زشتی که امر مقدس ازدواج را مورد تهدید قرار داده عبارتند از:
۱- تجمل گرایی، اسراف و تبذیر و به عبارت دیگر ریخت و پاش
۲- تشریفات عجیب و غریب مانند لباس های عروس آنچنانی، خریدهای سرسام آور، ماشین عروس با تزیینات خاص و…
۳- مهریه های سنگین و بدون پشتوانه ی عقلایی و دینی
۴- جهیزیه های گران قیمت و رنگارنگ
۵- بدپسندی و مشکل پسندی های بی دلیل و بهانه جویانه
۶- چشم و هم چشمی، حسادت و رقابت با دیگران
۷- ازدواج های اجباری در برخی مناطق مانند ازدواج های فامیلی و…
۸- آبروداری های ساختگی و بدون مبنا مانند آنکه زندگی عروس و داماد یا مراسم باید چنین و چنان باشد یا در فلان تالار باشد و…
۹- عذرهای بی منطق مانند عذر ادامه تحصیل یا نداشتن منزل شخصی یا خودرو و…
۱۰- عدم قناعت و عدم اعتماد به وعده ی الهی مبنی بر غنی ساختن کسانی که ازدواج می کنند(۳)
۱۱- برگزاری مجالس آلوده به گناه و فساد
۱۲- هجمه فرهنگی دشمن و رواج بی میلی به ازدواج و ترویج عدم تعهد جوانان نسبت به تشکیل خانواده
متأسفانه گسترش دامنه مشکلات بازدارنده ازدواج موجب بالا رفتن سن ازدواج شده و لازم است خانواده ها و دستگاههای فرهنگی، کلیه منابع، امکانات و توان خود را جهت فراهم کردن زمینه ازدواج جوانان و ساماندهی این امر مهم به کار گیرند.
پی نوشتها:
۱- وسائل الشیعه، ج۱۴، ص۳۰، ح۳
۲- آیت الله العظمی حسین مظاهری، خانواده در اسلام، ص۱۰۳
۳- سوره نور/ آیه۳۲ وَ أَنْکِحُوا الْأَیَامَى مِنْکُمْ وَ الصَّالِحِینَ مِنْ عِبَادِکُمْ وَ إِمَائِکُمْ إِنْ یَکُونُوا فُقَرَاءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَ اللَّهُ وَاسِعٌ عَلِیمٌ. بى همسران خود و غلامان و کنیزان درستکارتان را همسر دهید اگر تنگدستند خداوند آنان را از فضل خویش بى نیاز خواهد کرد و خدا گشایشگر داناست.
انتهای پیام/ اصفهان شرق
Saturday, 23 November , 2024