اقتصاد مقاومتی به معنی تشخیص حوزههای فشار و متعاقبا تلاش برای کنترل و بیاثر کردن آن تاثیرها میباشد و در شرایط آرمانی تبدیل چنین فشارهایی به فرصت است.
مبارکه نا– با روی کار آمدن انقلاب اسلامی، شکل جدیدی از حکومت در دنیا پدیدار شد که بنای سازگاری با قطب قدرت استکبار را نداشته و به مبارزه با استکبار پرداخت. ظهور چنین حکومتی آن هم درمنطقه خاورمیانه که از لحاظ اقتصادی دارای اهمیت بسیار زیاد است، باعث شد که نظام استکبار جهانی با تمام قوا به مبارزه با انقلاب برخیزد.
با پایان یافتن جنگ و عدم پیروزی استکبار در زمینه های نظامی، تهاجمات به عرصه های دیگرکشیده شد. یکی از این عرصه ها که خصوصاً در سال های اخیر با تهاجمات گسترده همراه بوده است، عرصه اقتصادی است
تحریم ابزار تنبیهی است که درسیاست خارجی مورد استفاده قرارمی گیرد. هدف ازتحریم، فشار بر کشور هدف برای تغییر رفتار است. این تغییر رفتار میتواند تغییر رفتار سیاسی یا تغییر سیاستهای اقتصادی باشد. تحریم اقتصادی همواره یکی از ابزارهای فشار و اجبار در پیشبرد اهداف سیاست خارجی کشورها درسطح بینالمللی مورد توجه قرارگرفته که البته کارنامه ایالات متحده آمریکا در این خصوص تاریکتر از قدرتهای دیگر بوده است.
اهداف واهی این تحریمها عبارت بودند از:
جلوگیری از نقض حقوق بشر
مبارزه با تروریسم بینالمللی
منع گسترش سلاحهای هستهای
حمایت از حقوق کارگران
حفظ محیط زیست
جلوگیری از گسترش مناقشات و جنگهای داخلی
درحالی که مهمترین هدف آمریکا ازاین تحریم ها رسیدن به سیاستها وحفظ استیلای خود آنهم پس از فروپاشی بلوک شرق بوده است. میزان تاثیرگذاری تحریم بطور شدیدی به پارامترهای تعیین کننده ویژگیهای اقتصادی کشور تحریم شده بستگی دارد. پارامترهایی همچون:
روابط تجاری و اقتصادی
ساختار اقتصادی
تولید ناخالص ملی
درآمد سرانه
نرخ رشد
درصد صادرات به تولید ناخالص داخلی
درصد واردات به تولید ناخالص داخلی
جریان ورود و خروج سرمایه
عضویت در سازمانها وموافقت نامههای منطقهای
شدت نیاز به کالاهای استراتژیک مانند نفت و نظایرآن
اکثر تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران تا سال ۲۰۰۶ به طور یک جانبه ازطرف آمریکا انجام شده است. میتوان گفت باتوجه به پایبندی مسئولان و ملت ایران به اصول و ارزش های انقلاب اسلامی، سیاست های خصمانه آمریکا با کشورمان پایانی نخواهد داشت، اما آنچه اهمیت دارد این است که باید دراین برهه حساس نیز با تمام توان و ظرفیت در مقابل این سیاستهای خصمانه ایستادگی و مقاومت کرد.
درکنار استفاده از کلیه ظرفیتهای دیپلماتیک جهت زدودن آثارمنفی و کاستن از سختی تحریمها، باید در داخل کشور نیز اقدامات مقابلهای انجام شود، که با اطمینان می توان گفت از سوی مقام معظم رهبری معظم له موضوع “اقتصاد مقاومتی” از مهمترین اقدام در این زمینه محسوب میشود که مسئولین نظام باید به دور از هرگونه درگیری جناحی و حزبی، از همه توان خود برای جامه عمل پوشاندن به آن ها استفاده نموده و مردم نیز باید مسئولین را دراین امر، بیش از پیش همراهی نمایند، چرا که سربلندی و موفقیت در این مسیر دشوار، نیازمند همدلی و همکاری صمیمانه مسئولین و مردم خواهد بود.
اقتصاد مقاومتی به معنی تشخیص حوزههای فشار و متعاقبا تلاش برای کنترل و بیاثر کردن آن تاثیرها میباشد و در شرایط آرمانی تبدیل چنین فشارهایی به فرصت است همچنین برای رسیدن به اقتصاد مقاومتی باید وابستگیهای خارجی کاهش یابد و بر تولید داخلی کشور و تلاش برای خوداتکایی تاکید گردد. طبق نظر دولتمردان ایران در تعریف اقتصاد مقاومتی، ضرورت مقاومت برای رد کردن فشارها و عبور از سختیها برای رسیدن به نقاط مثبت ملی نیاز است. پس از تشدید تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران در سال های اخیر این شیوه توسط حضرت امام خامنهای رهبر ایران ترویج میشود و در اقتصاد مقاومتی هدف استفاده از توان داخلی و مقاومت در مقابل تحریمها با ایجاد کمترین بحران است .
محمد رضا باقری
انتهای پیام/
Saturday, 23 November , 2024