نخستین نکته ای که باید بدانید، این است که، به طور عمده در دو فصل ابتدایی سال افراد به دلیل گرده افشانی یا سرسبزی ویژه این فصل دچار حساسیت چشمی می شوند. نوعی از حساسیت که بسیار رایج است.
به گزارش مبارکه نا، برخی حساسیتها اگرچه جدی نیست گاهی بی توجهی به آنها می تواند، مشکلاتی را برای ما ایجاد کند، حساسیت فصلی چشمی یکی از این موارد است که در فصول مختلف از جمله بهار و تابستان از شیوع بیشتری برخوردار است که دلیل آن به ویژگیهای فصلی نیمه نخست سال بازمی گردد.
اما اینکه چرا به این عارضه دچار می شویم و برای پیشگیری یا درمان هرچه سریع تر آن باید چه کنیم؟ نکاتی هستند که دکتر محمد رضا منصوری، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران برای ما از آنها می گوید.
مراقب مواد آرایشی و برخی خوراکی ها باشید
نخستین نکته ای که باید بدانید، این است که، به طور عمده در دو فصل ابتدایی سال افراد به دلیل گرده افشانی یا سرسبزی ویژه این فصل دچار حساسیت چشمی می شوند. نوعی از حساسیت که بسیار رایج است.
البته عوامل بسیاری وجود دارد که می تواند این موارد را تشدید کند. مانند استفاده از مواد آرایشی یا مصرف برخی مواد خوراکی از جمله گوجه فرنگی، بادمجان و …. . اگرچه این مواد در برخی مواقعی خود علت ابتلا به حساسیت است، اما بعضی اوقات میتواند دلیل دیگری را که موجب ابتلای فرد به یک نوع از حساسیت شده است، تشدید کند. به هر حال باید بدانید که مهمترین دلیل فصلی بودن یک نوع از حساسیت وجود یک یا چند عاملی است که در آن دوره زمانی افزایش می یابد.
ادویه کمتربخورید
اگر تجربه نشان داده که شما فردی مستعد برای دچار شدن به این عارضه هستید، بهتر است کمی دانش تان را در این زمینه بیشتر کنید، می پرسید چگونه؟ به این ترتیب که در مکان هایی که حاوی گل و گیاه هستند، کمتر حضور داشته باشید، یا سهم برخی از مواد غذایی مانند ادویه جات به ویژه فلفل را در برنامه غذایی خود کاهش دهید. مصرف نکردن عطر، ادکلن یا حضور نداشتن در محیط هایی که افراد حاضر در آن از این نوع خوشبو کننده ها استفاده می کنند، نیز از دیگر مواردی است که نباید از آنها غافل شوید، زیرا این مواد موجب بروز سوزش در چشم و پوست شما همچنین تحریک دستگاه تنفسی و عطسه می شود.
مبتلایان به بیماریهای چشمی نگران نباشید
اما یک پرسش که شاید ذهن برخی از افراد هنگام خواندن این مطلب را درگیر خود کرده باشد، این است که آیا این امکان وجود دارد که افراد مبتلا به امراض چشمی بیش از دیگران به این عارضه دچار شوند؟ نظر شما چیست؟ جواب این است که به گفته پزشکان متخصص چنین اشخاصی نباید نگران باشند، زیرا این 2 مورد رابطه ای با هم ندارند، ممکن است فردی مبتلا به آب مروارید یا آب سیاه باشد اما در فصل بهار دچار حساسیت نشود. به عبارتی ابتلا به حساسیت چشمی در فصل بهار بستگی به وضعیت فیزیولوژیکی فرد دارد، اینکه تا چه میزان نسبت به مواردی که در این فصل شیوع بیشتری دارد، حساس خواهد بود.
کودکان و جوان ترها بیشتر مراقب باشند
به گفته پزشکان متخصص اگرچه سن را نمی توان عاملی برای افزایش احتمال ابتلا به این نوع از حساسیت دانست، به این معنا که با افزایش سن ابتلا به حساسیت چشمی نیز افزایش نمی یابد، بلکه فرد باید دارای زمینه های ابتلا به حساسیت باشد تا این احتمال در وی قوت بگیرد، البته این امر یعنی ابتلا به این عارضه در سنین نوجوانی و جوانی بیشتر قابل مشاهده است. چنین افرادی بین 8تا 10 سال این شرایط را خواهند داشت و پس از گذشت این دوران به تدریج میزان حساسیت آنها کاهش خواهد یافت، از سوی دیگر تحقیقات نشان می دهند، حساسیت فصلی چشمی در میان کودکان و جوانان به نسبت بزرگسالان شیوع بیشتری دارد. به زبان ساده تر شروع این عارضه بیشتر در دوران طفولیت افراد دیده شده است.
شباهت حساسیت چشمی با برخی از امراض
از همه مواردی که به آنها اشاره کردیم بگذریم، می رسیم به نکته مهمی که توجه به آن خالی از لطف نیست، شباهت میان این نوع از حساسیت و امراض چشمی. به عبارتی بیماری هایی که موجب بروز عفونت در این عضو از بدن می شوند ممکن است در آغاز علایمی شبیه به حساسیت چشمی را دارا باشند، مانند قرمز شدن و سوزش در چشم ها و ریزش اشک. البته به خاطر داشته باشید که ورود جسم خارجی به چشم هم می تواند نشانههایی شبیه حساسیت فصلی را با خود به دنبال داشته باشد، همچنین برخی از التهابات درون چشمی نیز در این مقوله جای می گیرد. بر این اساس فراموش نکنید که اگر شما از جمله افرادی هستید که فکر می کنید به این نوع از حساسیت مبتلا شده اید، باید برای تشخیص اینکه مشکل چیست، حساسیت یا مبتلا شدن به نوعی از بیماری های چشمی؟به پزشک مراجعه کنید، تا متخصص درباره اینکه شما به حساسیت چشمی مبتلا شده اید یا مشکل شما بیماری این عضو است قضاوت کند.
شناخت ماده حساسیت و مقوله ای به نام پیشگیری
پیشگیری بهتر از درمان است، جمله ای آشنا که در بیشتر مواقع مصداق دارد، حال باید چه کرد؟ علم پزشکی نشان می دهد، برای پیشگیری از بروز این نوع حساسیت فصلی راهکارهایی وجود دارد که بیشتر حالت درمانی دارند، مانند اینکه با انجام آزمایشهایی موادی که فرد نسبت به آنها حساس است، به عبارتی زمینههای حساسیتزا شناخته شوند. به طور مثال پس از انجام چندین آزمایش به مراجعه کننده گفته می شود؛ نسبت به گرده یک گیاه خاص یا گرد و خاک اتاق خود حساسیت دارد، بنابراین باید از این موارد پرهیز کند. این را هم بگویم، ضریب موفقیت این روش ها چندان بالا نیست و ممکن است حتی با انجام آزمایش های متعدد علت آلرژی در فرد شناخته نشود.
منبع:باشگاه خبرنگاران
Saturday, 23 November , 2024